Små kakor av mjöl, sirap, mandel och smör. Kan det vara något? Jodå, Bondkakan är en klassiker som verkligen är något. För mig är den något särdeles gott och perfekt till förmiddagsfikat.
Här om dagen gjorde jag Bondkakor för första gången i mitt liv. Vi kan alltså konstatera att jag på många sätt är jag en novis i köket och har så enormt mycket att upptäcka och lära mig. Ett allt mer eskalerande intresse för att göra olika försök i köket och den här matbloggen driver nu på mig på ett positivt och enormt inspirerande sätt. Nu Bondkakor imorgon världen!
Med andra ord – kan jag baka bondkakor så kan vem som helst baka det. Bondkakans seghet, knapriga kanter och smakmixen av mandel och den söta sirapen vill du inte missa. Så när du ändå håller på så kan du välja att göra en extra sats som du har i kylen (funkar att spara i upp till två veckor på detta sätt) eller fryser in. Då kan du snabbt och enkelt plocka fram denna när det är läge för nybakta goda småkakor. Bara att skiva upp och grädda!
Recept: Bondkakor
Om receptet: Till ca 25 st kakor behöver du ingredienserna nedan.
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- 3 dl vetemjöl
- ½ tsk bikarbonat
- ¾ dl hackad mandel
Så här gör du!
- Vrid upp värmen på ugnen till 200 grader.
- Vispa ihop smör, socker och sirap tills det blivit vitt och lite åt det pösiga hållet.
- Hacka mandeln så fint du kan så att det blir små små nötbitar.
- Blanda sedan vetemjöl, bikarbonat och mandel.
- Häll över mjölblandningen tillsammans med resten och rör ihop och knåda till en deg.
- Nu rullar du ut degen till en rulle som är ungefär lika tjock som ett kvastskaft och sedan skär du upp degrullen i centimetertjock skivor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda sedan i 6-7 minuter.
- Njut och bjud andra på din fina bondkaka så blir alla glada!
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.