Så blir överblivet ris mumsiga risplättar med blåbärssylt och grädde

Gammalt ris blir plättar? När jag postade en bild på mina risplättar med hemgjord blåbärssylt och vispgrädde (jag finns på Instagram som @hakis) så frågade sig någon hur detta kunde vara gjort av överblivet ris. Här kommer svaret!

Det är svårt att koka just så mycket ris som man behöver. Ofta blir det en slatt över och tyvärr slutar det allt som oftast i soporna. Men istället för att kasta riset så har jag nu ett underbart alternativ. Använd det för att göra ruskigt goda risplättar! Det här receptet hittade jag i Tareq Taylors bok Klassiker, en bok som jag förnöjt har bläddrat fram och tillbaka i under den senaste tiden, och det är verkligen enkelt. Egentligen handlar det bara om att hälla riset i en pannkakssmet och steka på. Så, nu kör vi! Plocka fram detta för 12 risplättar:

Risplättar med blåbärssylt och grädde
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
3 dl kokt kallt ris
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker

I med ägg, mjölk och mjöl i en bunke och vispa tills du har smet. Häll sedan i riset, saltet och vaniljsockret. Blanda igen till en smet där riset är lagom fördelat. En klick smör i stekpannan och sedan är det bara att steka på smeten i lagom små plättar. Jag tyckte det var lagom att hälla ut ca ½ dl av smeten per plätta. Servera med någon sylt, grädde, glass eller något annat mumsigt. Blir det några plättar över så spara dem. De smakar nämligen bra kalla också.

Medhjälpare i blåbärsskogen, tagen på bar gärning.

Snabb blåbärssylt och vispgrädde som tillbehör

Eftersom jag nyligen tog hela familjen till hjälp för att plocka av årets rika blåbärsskörd så valde jag att komplettera dessa plättar med en hemgjord blåbärssylt. En sylt som jag kokade ihop på snabbaste och enklaste vis.

Kastrullen på plattan, 3 dl blåbär och 1,5 dl ekologiskt rörsocker, en knivsudd av vaniljextrakt och ett försiktigt kok på 15 minuter gav ett helt utmärkt resultat. Denna fin fina blåbärssylt och en klick lagom vispad grädde tog risplättarna till en riktigt hög njutningsnivå. Speciellt överraskad blev jag av den enkla sylten.

Både jag och min fru tyckte detta var en höjdare. Så pass att vi kanske åt några för många. Men vilken glädje det var! Som smålänning kändes det dessutom extra gott att kunna återanvända mat från igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.