Det händer att någon som egentligen jobbar som webbutvecklare renoverar taket på sitt hus. Det händer också att hjärnkirurger målar sitt hus på fritiden. Troligen blir dock slutresultatet inte så bra som om ett proffs hade gjort jobbet. Inom sparande och placeringar verkar det dock som att det motsatta förhållandet råder. Vänder vi oss till ekonomiska rådgivare och expertanalyser i våra affärstidningar så blir resultatet ofta sämre än om vi själva skulle inneha kommandot. Så det är hög tid att själv ta kontrollen över dina placeringar och ditt sparande.
I en svensk studie som forskarna Erik Lidén och Markus Rosenberg vid Handelshögskolan i Göteborg gjort (publicerad 2006) visar det sig väldigt tydligt att analytikers och journalisters aktieråd är en synnerligen dålig affär. Forskarna granskade 6041 råd under tio år. Vad de kunde konstatera var att det i de allra flesta fall hade varit bättre för aktiespararen att inte följa råden alls. De rekommenderade aktierna slog mycket sällan motsvarande index och de som hade följt råden hade dessutom förlorat pengar i fyra fall av tio.
Detta säger inte bara att aktiesparande är förknippat med risk. Det säger också att de så kallade experternas råd är väldigt lite värda. De flesta egna aktieplacerare har sin bank och sin mäklare som enda rådgivare men det är alltså lika dumt som att gå in till frisören och fråga om man behöver klippa sig.
Lite provokativt skulle jag därför vilja säga följande – lämna inte dina pengar till finansbranschens aktörer som är mer intresserade av sina egna bonusar än din långsiktiga avkastning. Lita hellre på din egen förmåga när du gör placeringar.
Har jag rätt i mitt resonemang eller är min uppfattning om finansmarknadens experter felaktig? Lämna gärna en kommentar nedan.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Man kan ju göra det så enkelt för sig själv att man köper en index fond. Den kräver inte att man följer med, tänker över ens beslut, och ändå slår du förmodligen 99% av storbankernas ”aktivt” förvaltade fonder.