Fudge Brownies – en tiopoängare om du är en chocoholic

Ibland kommer det bara över mig. Chockladsuget. De här fina kakorna är verkligen något för alla som likt mig är svaga för choklad.

Ännu en gång är pekannöten en av ingredienserna, här i en trevlig smakkombo med choklad. Dina smaklökar kommer att applådera och göra vågen. Till denna kaka behöver du detta:

100 g finhackad mörk blockchocklad
125 g osaltat rumstempererat smör
3 dl strösocker (275 g)
1 tsk vaniljextrakt
2 stora uppvispade ägg
1 ½ dl vetemjöl (85 g)
2 msk kakao
en nypa salt
1 ½ dl pecannötshalvor eller valnötsbitar (ca 100 g)

Du behöver även en kakform som är ca 20×20 cm som du förser med ett bakplåtspapper. Jag smörjde dessutom detta papper med lite smör för att vara säker på att kakan skulle lossna.

Börja med att ställa ugnen på 180 grader. Smält chokladen försiktigt i ett vattenbad. Jag använde mig av en rostfri bunke som jag ställde i en kastrull med sjudande vatten. När chokladen smält så ställer du den åt sidan för att svalna en aning. Den får dock inte stelna medan smeten görs i ordning.

Vispa upp smöret i en stor bunke så att det blir en mjuk och krämig konsistens på det. Du kan exempelvis använda en elvisp eller en trägaffel till detta. Häll i socker och vaniljextraktet och portsätt röra blandningen porös. Sedan arbetar du även in äggen i smeten.

Sikta varligt i mjöl, kakao och salt och häll sedan den smälta chockladen över. Rör försiktigt ihop alltihop tills alla ingredienser har blandats väl. Nu är det dags att tillsätta nötterna och röra om ännu en gång och sedan hälla över det trevliga smeten i kakformen.

Jämna till ytan så att den blir hyffsat slät och grädda sedan kakan i 30-35 minuter. Testa med en provsticka i mitten av kakan. Stickan ska vara torr när den tas ur och mitten av kakan ska vara precis färdiggräddad men fortfarande lite mjuk när du tar den ur ugnen. Låt kakan svalna i formen. Ta ut den ur formen och skär i ganska små fyrkanter när den har svalnat (jag fick ut 16 små mumsbitar). Ett tips är att du låter smörpapperet vara en bra bit större än din form. På det viset kan du lättare ta kakan ur formen när den har svalnat.

Servera och njut eller spara om du kan.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.