Kycklingpaj

Ibland sammanfaller det enkla och det goda. Denna kycklingpaj kommer jag definitivt göra igen eftersom den både är enkel att fixa till och väldigt god. Personligen tycker jag att den funkar lika bra som bjudmat som på en tisdag mitt i vardagen strax efter semestern någon gång i augusti. Typ. Vad jag försöker säga är att denna kycklingpaj gör mig glad på det vis som god mat kan göra människor glada och kanske lite snällare.

Den här pajen räcker till 4-5 portioner ungefär. Pajskalet gör du med hjälp av följande ingredienser:

En kycklingpaj som gör mig glad alla dagar i veckan. Foto: Emma Liljeqvist

3 dl vetemjöl (eller 1½ dl vetemjöl + 1½ dl grahamsmjöl)
125 g smör
2-3 msk kallt vatten

Häll mjölet i en bunke. Skär upp smöreti små bitar och lägg sedan även detta i bunken. Finfördela fettet i mjölet med fingrarna, en gaffel eller i en matberedare (jag måste nog skaffa en väldigt snart) så att det blir en smulig massa. Tillsätt vattnet och jobba snabbt ihop så att du får en deg.
Tryck ut degen i en vid pajform, ca 25 cm i diameter, så att den täcker botten och kanter. Nagga pajdegen med en gaffel och ställ den på ett svalt ställe i en kvart.

Dessa femton minuter använder du till att göra fyllningen. Sätt ugnen på 200 grader och plocka sedan fram dessa grejer:

ca 350 g kycklingfilé
2 gula lökar
ca 75 g bacon
150 g färsk svamp (jag hade lite kantareller och det blev riktigt gott)
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk rött vin alt. matlagningsvin
2 msk hackad färsk timjan eller ca 2 tsk torkad
2 dl crème fraiche (jag kör den fetaste sorten)
1 röd paprika

Skär kycklingfilén i små tärningar. Skala och hacka lökarna och skär bacon i små bitar. Borsta och rensa svampen är skär ner dem i lämpliga bitar. Stek kycklingköttet i lite fett och ta sedan upp det ur stekpannan. Fräs sedan löken i pannan så att den blir mjuk utan att den tar färg. Blanda i köttet och smaka av med salt, peppar och vin. Ta sedan upp allt ur stekpannan.

Stek baconet lite lätt och stek sedan svampen. Blanda kyckling, svamp, bacon och timjan och rör i crème fraiche. Smaka av.

Sätt in pajskalet i ugnen ca 15-20 minuter, tills det fått en fin färg. När pajskalet är färdiggräddat så häller du över den varma pajfyllningen i pajskalet och garnerar det hela med några skivor röd paprika och kanske lite timjan. Komplettera med en enkel sallad så har du en riktigt trevlig måltid att äta själv och att bjuda andra på. Om det mot förmodan skulle bli något över så passar det alldeles utmärkt att ta med i lunchlådan till jobbet.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.