Melliskaka med pecannötter

Nyligen gav mina försök i köket detta – en kaka som funkar fin fint för dig som är fikasugen och samtidigt lite hungrig. Den visade sig nämligen vara både matig och samtidigt skönt saftig. Med andra ord ett alternativ när det är dags för picknick eller mellanmål. Därför blir namnet just Melliskaka.

För att göra min Melliskaka behöver du detta:

ca 4 dl vetemjöl (250 g)
1 tsk bikarbonat
ca 2 ½ dl ljust muscovadosocker (200 g)
1 ¼ dl yoghurt
1 ¼ dl mjölk
1 stort ägg
20 g smält smör (osaltat), plus lite att smörja med
1 dl hackade pacannötter (50 g) som jag använde, eller någon annan favoritnöt alt russin eller annan torkad frukt

Dessutom behöver du en brödform som du smörjer.

Ställ in ugnen på 180 grader. Ta fram en bunke och rör ihop mjöl, bikarbonat och socker. Sedan häller du mjölk och yoghurt i en annan bunke. Tillsätt ägget i mjölkblandningen och rör ihop det hela med en gaffel. Rör sedan ner det smälta smöret också. Häll över alltihop i mjölblandningen och rör ihop ordentligt med en träslev. Tillsätt sedan nötterna eller det du valt istället och rör ihop så att du får en jämn smet.

Häll över kaksmeten i brödformen och placera hela härligheten i ugnen i 45-50 minuter. Kakan ska bli gyllenbrun och om du provsticker kakan så ska stickan vara torr när det är dags att ta ut den.

Låt Melliskakan stå och svalna i formen ca 10 minuter innan du vänder upp den på ett galler och ännu längre innan du skivar upp den i lämpliga bitar. Frågar du mig om vad som är lämpliga bitar så säger jag tjocka!

Förvarar du kakan lufttätt så är den fin i 4-5 dagar men den funkar även fint att frysa in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.