Rabarbersaft

Rabarbersaft! Igår kunde vi, med euforiska känslor i kroppen, fylla fyra flaskor med rabarbersaft. Eftersom vi inte är speciellt vana med syltning och saftning så kändes det lite ovisst. Skulle det smaka bra? Funkar detta saftrecept? Kommer det bli för surt, syrligt eller precis perfekt? Med facit i hand kan jag ärligt säga att det blev det sistnämnda – perfekt sommar buteljerat i form av underbar rabarbersaft!

Det var när vi läste det relativt enkla rabarbersaftsreceptet på matbloggen Matgeek som vi kändes oss modiga nog att försöka oss på detta rabarberäventyr (trots detta så har vi inte följt hans recept till punkt och pricka). Enkelheten i att inte behöva koka en massa och att det inte behövdes en silduk tilltalade, även om tillagningen därför tar lite över ett dygn. Men nu, när saften är klar och provsmakningen är genomförd, kan vi bara konstatera att detta är en saft väl värd att vänta på.

Recept på Rabarbersaft

Sommarkväll och rabarbersaft på uteplatsen!
Sommarkväll och rabarbersaft på uteplatsen!

För att göra denna rabarbersaft behöver du detta:
1,5 kg rabarber
2 citroner
30 g citronsyra
2 liter vatten
1 kg socker (plus minus lite beroende på smak). Vi använde Ekologiskt Rörsocker Fairtrade vilket gav ett bra resultat
En styck hushållstermometer

Börja med att skära rabarbern i bitar, ca halvcentimeterstora funkar fint. Skiva sedan upp citronerna och lägg över både rabarber och citroner i en rejält stor gryta. Strö över citronsyran.
Koka upp 2 liter vatten i en annan gryta. Häll sedan det kokande vattnet över rabarbern och sätt på locket på grytan.
Nu har du en blandning som du låter stå svalt i ett dygn. Alltså minst 24 timmar.

Dag nummer två börjar du med att sila av. Vi hällde blandningen genom en finmaskig sil och det funkade alldeles utmärkt.
Sedan rör du i sockret. Självfallet kan du variera mängden socker efter hur söt eller syrlig du vill ha din rabarbersaft. Värm under omrörning tills sockerkristallerna har löst sig. Skumma av på ytan vid behov.
När saften är 80 grader (det är här du använder dig av en hushållstermometer) är den klar. Häll saften på rengjorda, varma flaskor. Fyll på med saft ända upp till kanten på flaskorna och förslut direkt. Då bildas det nämligen ett vakuum när saften svalnat och hållbarheten blir därför lång (upp till ett år). Förvara saften svalt.

Nu har du fin koncentrerad rabarbersaft att njuta av. Späd den med vatten efter tycke och smak, tillsätt eventuellt en isbit eller två. Njut!

Extra info: Vi kokade våra flaskor och korkar i några minuter i en stor gryta för att minimera mängden skadliga bakterier. Kanske borde vi ställt flaskorna i ugnen en timme eller så. Hur som helst är det är viktigt att du rengör flaskorna noga samt att du försluter så fort och effektivt som möjligt efter fyllningen. Då minskar risken för jäsning och mögling eftersom luft och bakterier hålls borta från saften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.