Nog skulle man kunna kalla havrekakan för en klassiker, inte sant? Den variant som jag vill tipsa om idag är smaksatt med lingon för att skapa den rätta känslan så här i december. Skulle det vara så att du har andra smakfavoriter så är det så fiffigt att det funkar lika fint att använda andra bär, kryddor eller torkad frukt istället.
De här kakorna går alltid hem, antingen som de är eller smaksatta med någon typ av bär, torkad frukt eller kryddning. Nu har jag gjort dem med lingon för att jag tycker att de blir lite av en julkaka då. För mig är känns det dessutom helrätt med lingon tillsammans med det rustika utförandet som havrekakan har. Det blir nästan som husmanskost fast kaka, typ.
De är tämligen enkla att göra, ihop med ingredienserna och klutta ut det hela på plåten, men för att om möjligt göra det ännu enklare att förstå sig på detta recept så har jag fixat till en videoblogg om det hela.
Svårare än så är det inte att göra Havrekakor med lingon. Kanske kan de kvala in bland dina julkakor i år? Hemma hos oss har de i varje fall fått sin givna plats just som en sådan.
Recept: Havrekakor med lingon
Om receptet: Antalet havrekakor som du får ut med hjälp av detta recept borde vara ca 24 st. Förvara kakorna i en lufttät burk så klarar de sig ett bra tag. Om det inte går åt inom fem dagar så kan du frysa in dem. Då håller de sig fina upp till en månad.
Ingredienser
- 115 g smör, rumsvarmt
- 2 ½ dl (ca 140 g) ljust muscovadosocker
- 1 stort ägg, uppvispat
- 1 msk mjölk
- ½ tsk vaniljsocker
- 1 ½ (100 g) mjöl
- 4 ½ dl (150 g) havregryn
- 1 dl lingon
Så här gör du!
- Ställ ugnen på 180 grader.
- Blanda smör, socker, ägg (uppvispat), mjölk och vaniljsocker i en skål och vispa kraftigt med elvisp eller en träslev.
- Tillsätt sedan mjöl, havregryn och lingon och blanda väl tills du får en jämn smet av alltihop.
- Ta fram en bakplåt och klä den med bakplåtspapper.
- Klicka ut rågade teskedar av smeten på bakplåten så att du får lagom stora kakor. Se till att de inte hamnar för tätt då de kommer att smälta ut något i ugnen.
- In med plåten i ugnen och låt havrekakorna gräddas i ca 12-15 minuter. Kakorna ska bli lite bruna runt kanterna.
- När de gräddat klart kan du låta dem svalna av något innan du lägger över dem på ett galler för att bli helt svala.
Serveringsförslag
Servera dem gärna med en kopp kaffe, ensamma eller i sällskap med andra godsaker.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.