recept koka knäck

Knäck

Att koka knäck är ett enkelt sätt att öka på julstämningen. Lite socker, lite grädde, sirap, smör och mandel är vad som behövs för att koka ihop detta klassiska julgodis.

Nu är det fullt fokus på att skapa rätt känsla inför julen och njuta av de fröjder som traditionen bjuder. Med snö utanför mitt fönster så känner jag att drömmen om en riktigt fridfull jul växer sig allt starkare och i dessa sammanhang så tycker jag att knäck har sin givna plats. Senast jag kokade knäck så valde jag att koka dem på sitt klassiska vis men toppade dem med en liten gnutta flingsalt. Onödigt effektsökeri eller nytänk? Du väljer själv. Om sanningen ska fram så applåderade mina smaklökar inte detta tilltag, men det blev snyggt på bild.

Recept: Knäck

Om receptet: Det här är ett traditionellt knäckrecept. Inga konstigheter. Det enda är att jag toppat dem med en gnutta flingsalt som tillför något annat vad gäller smak. Receptet ger ca 70 st knäck.

Ingredienser

 • 2 dl strösocker
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl ljus sirap
 • 50 g smör
 • 1 dl mandel (hackad)
 • eventuellt lite flingsalt

Så här gör du!

 • Blanda samman smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Välj gärna en tjockbottnad och relativt stor kastrull så att värmen blir jämn och ger utrymme för knäcken att koka.
 • Koka samman ingredienserna utan lock. Rör lite nu och då och håll koll på temperaturen med en termometer. 120-125 grader brukar vara lagom men du kan även testa med ett kulprov. Under tiden smeten kokar så kan det vara läge att ställa upp knäckformarna på en plåt eller annat lämpligt underlag.
 • När du uppnått lämplig temperatur på din knäcksmet så blandar du i mandeln och rör runt så att nötterna fördelar sig jämnt i smeten.
 • Ta två skedar till hjälp och fördela smeten i knäckformarna. Vill du toppa med flingsalt så är det bra att strö på detta innan knäcken svalnat av.

Serveringsförslag

Om du inte gillar eller inte tål mandel så kan du testa att blanda i någon annan nötsort, solrosfrön eller kanske någon matsked kakao. Knäck har en självklar plats på julens gottebord och är troligen också orsak till ett och annat tandläkarbesök.

Så gör du ett kulprov på din knäcksmet

Hur funkar kulprovet? Jo, du häller några droppar av din knäcksmet i iskallt vatten. Om det går att rulla en lagom seg och fast kula av dropparna så är det läge att börja klicka ut smeten i knäckformarna.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Mums! Jag har gått omkring och laddat för årets knäckkok. Har varit sådär sjukt sugen på det, men så vet jag att om vi gör en sats nu så kommer jag att äta upp alltihop långt innan julafton. Och visst kan man koka mer, men det är inte nyttigt att ha knäck i huset när man jobbar hemifrån.

  De blev väldigt fina med salt på toppen! Jag brukar alltid smula ner en liten nypa salt i smeten.

 2. Haha! Precis å har det varit hemma hos oss. En sats är redan uppäten och den andra har satsen knäck har nu försvunnit till hälften. Det där med karaktär är tuffa grejer :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.