Korv stroganoff

Korv Stroganoff

Korv stroganoff hör troligen till en av de vardagligaste rätterna som finns. Men faktum är att den har sitt ursprung i den eleganta rätten Biff Stroganoff.

Likheterna med Biff Stroganoff vars ingredienser består av oxfilé, champinjoner, skivade cornichons (små gurkor), senap och serverad överhälld med smetana (sur grädde) är dock väldigt små. Korv stroganoff är vardagsalternativet, grovt försvenskat, överfört på falukorv i en tomatsås. Men ändå – gott och gångbart för såväl barn som vuxna.

När man står mitt i vardagen så är det trots allt skönt att det finns rätter som korv stroganoff, rätter som kan trollas fram snabbt och enkelt. Det fina är att enkelheten inte behöver vara på bekostnad av smakupplevelsen om du inte gör avkall på råvarorna (det finns faktiskt bra falukorv om du letar). Förutom att det är en smidig rätt så tycker jag att den är utmärkt i lunchlådan och dessutom ska den ha ett stort plus för att den går hem hos barn. Vår son äter nämligen korv stroganoff mer än gärna och det kan man inte säga om alla maträtter.

Vad är bra vardagsmat för dig? Vilka rätter funkar på dina barn? Tipsa mig gärna genom att lämna en kommentar. Du kan även passa på att sätta ett betyg på mitt korv stroganoff-recept när du lämnar din kommentar. Det gör du genom att klicka på det antal stjärnor som du tycker att receptet förtjänar.

Recept: Korv Stroganoff

Så här gör vi Korv Stroganoff hemma hos oss, snabbt och enkelt. Men rätten är ganska tacksam att improvisera fram på annat sätt också.

Korv Stroganoff funkar bra till barn

Ingredienser

  • 500 g falukorv med så hög kötthalt som möjligt
  • 1 gul lök
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk ketchup
  • salt och svartpeppar

Så här gör du!

  • Fram med falukorven! Skär den i lämpliga bitar. Jag brukar göra ”korvstavar”.
  • Skala och finhacka löken.
  • Plocka fram en stekpanna eller gruta och fräs falukorvsbitarna och den hackade löken i riklig klick smör tills allt fått en fin färg.
  • Pudra över paprikapulver och mjöl. Vänta en liten stund tills mjölet blivit riktigt varmt innan du slår över 2 dl av mjölken.
  • Låt alltsammans koka ihop till dess att såsen tjocknat rejält.
  • Slå i grädden. Märker du att såsen blir för tjock så är det bara att slå på lite mer mjölk
  • Smaksätt med tomatpuré, ketchup, salt och peppar. Smaka av och krydda mer efter behov.
  • Låt din korv stroganoff småkoka i ca 5 minuter.

Serveringsförslag

Strö lite färsk persilja eller gräslök över. Det är både gott och ser vackert ut. Servera med nykokt ris.

Antal portioner: 6


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tack för tipset och tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar! Det låter intressant med temat för din matblogg (speciellt som vi har en 2-årig kille här hemma). Ska kolla in den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.