Äppelmos

Äppelmos

Att göra sitt eget äppelmos är gott och enkelt. Det gör också att man får ett mos med betydligt större fruktinnehåll än vad den fabrikstillverkade varianten vanligen innehåller. Nu under hösten är tillgången på svenska äpplen god. Om du inte har egna äppelträd eller får äpplen av någon bekant, så erbjuder torghandlare och livsmedelsbutiker svenska äpplen till bra priser.

I väntan på att mitt nyplanterade äppelträd skall växa sig större fick jag bege mig till stormarknaden. Där hittade jag svenska Discovery. Sorten är ursprungligen från England och har en härligt röd och grön färg. Discovery har ett fast fruktkött och smakar friskt och sött. Äpplet kan med fördel avnjutas utan tillagning men kan även användas till äppelkaka. När man använder det till att göra äppelmos blir koktiden något längre på grund av Discoverys fasta fruktkött.

Jag köpte drygt ett kilo äpple och betalade för det 12 kronor. Det extra låga priset kan troligen förklaras med att kassörskans antog att jag hade köpt den franska tråksorten Royal Gala och därmed knappade in fel pris. Det sammanlagda priset för moset (äpple + socker) landade på 14,50 kronor och slutresultatet blev tre välfyllda burkar. Tillagningstiden var 45 minuter (skalning, sköljning, kokning och upphällning på burkar).

Jag valde att göra en relativt liten mängd mos. Man kan med fördel göra en betydligt större laddning men jag föredrar att istället göra flera omgångar fortlöpande under hösten och vintern. Moset går bra att frysa och vid snabb konsumtion kan man då utesluta konserveringsmedel. Denna gång rörde jag ned ¾ tesked Atamon när moset var färdigt för att förlänga hållbarheten, men många gånger avstår jag från konserveringsmedlet. Ett alternativ till att tillsätta konserveringsmedlet i moset är att istället skölja sina burkar med Atamon.

Recept på äppelmos - ingredienser

Recept: Äppelmos

Receptet till äppelmos är mycket enkelt – 2 delar äpple och 1 del socker är grundregeln. Sedan kan man vid behov tillsätta lite vatten, citron och/eller konserveringsmedel.

Ingredienser

 • Drygt 1 kilo äpple. Välj din favoritsort som är i säsong.
 • 3-4 hg socker
 • 
2-3 msk vatten
 • 
Saften från ½ pressad citron
 • 
½-1 tesked Atamon, eller motsvarande konserveringsmedel.

Så här gör du!

 • Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
 • Lägg äppelbitarna i en skål med vatten där du pressar i något av citronen. Det förhindrar att äppelbitarna missfärgas.
 • Väg äppelbitarna för att kunna beräkna mängden socker. Troligen är den skalade och urkärnade äppelvikten runt 700-800 gram.
 • Lägg äppelbitarna i en rejäl gryta och tillsätt socker. Beroende på hur söt du vill ha ditt mos tillsätter du mellan ⅓ till ½ av äppelbitarnas vikt i socker.
 • Tillsätt 2- 3 matskedar vatten och pressa i resten av citronen.
 • Koka upp och sänk sedan värmen. Det skall småputtra till det konsistensen mosigt. Du kan hjälpa moset på traven genom att försiktigt pressa sönder äppelbitarna under kokningen. Beroende på vilken äppelsort som används är koktiden mellan 10 – 20 minuter.
 • När moset är klart tar du grytan av spisen och tillsätter konserveringsmedlet. Därefter häller du upp moset i rena och snygga burkar.

Serveringsförslag

Äppelmos smakar lika bra till söndagssteken som till måndagsmorgonens frukost fil, eller klicka ned lite mos i muffinsformarna nästa gång du bakar.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Äppelmos är fantastiskt gott – särskilt om man gör det själv som du skriver! Vi har två äppelträd i vår trädgård, varav det ena (Säfstaholm) har gett oss tre liter äppelkompott som nu ligger i frysen.

 2. Ja, visst är etiketterna fina! Det är de små sakerna som gör det :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.