Karoline Det gröna skafferiet

Det gröna skafferiet – Månadens matblogg

Idag kickar jag igång något som jag hoppas ska bli återkommande här – Månadens matblogg. Det vimlar av riktigt bra svenska matbloggar. Många lägger ner mycket tid och engagemang för att sprida matglädje, kunskap och inspiration. Det tycker jag är väl värt att uppmärksamma. Kanske kan det bidra till att fler hittar dessa fina bloggar? Kanske kan det inspirera de som driver bloggarna att fortsätta med dem? Det är i varje fall min förhoppning och önskan. Först ut som Månadens matblogg är Karolines Jönssons eminenta blogg Det gröna skafferiet, som nyligen också förärades med Det Stora Matbloggpriset 2012.

Juryn som utnämnde Det gröna skafferiet som vinnare av Det Stora Matbloggpriset 2012 motiverade sitt val på följande vis:

Gröna skafferiet utstrålar en härlig värme och bloggens små grafiska pärlor bidrar till helhetsupplevelsen. Bilderna tar oss till gården i Skåne. Det finns ett koncept bakom bloggen som handlar om saker som står oss nära och ligger i tiden. Karoline engagerar verkligen sina läsare och är även aktiv på andra ställen på nätet. Hennes passion smittar och vi är glada att få en rejäl dos av den.

Det är en beskrivning som jag gärna skriver under på då Karolines blogg är en av de som jag följer regelbundet och ser som en av de bästa bland svenska matbloggar. Till min stora glädje har jag haft möjligheten att ställa några frågor till Karoline och i svaren får vi bland annat veta vad som inspirerar henne och vad hon tycker utmärker en bra matblogg.

Grattis till utmärkelsen som mästare i matbloggande! Hur känns det att få en sådan utmärkelse?
Helt fantastiskt! Det blir ett bevis på att det man gör verkligen uppskattas. Extra glad är jag också för att juryn valde att uppmärksamma en blogg från ett lite smalare fack med fokus på vildväxande, slow food, vegetariskt och allmänt grönt.

Vad tycker du själv utmärker en bra matblogg?
Jag tror mycket handlar om att inspirera besökaren. Detta kan förstås göras på många olika vis, ovanliga ingredienser, nytänkande utformanden och dekoration, bra fotografier, hälsotips eller ett extraordinärt bra matsinne. Jag tror också det är viktigt att besökarna får en relation till bloggaren och att man får en viss inblick i dennes liv, annars kan man ju faktiskt likväl bara kolla på en receptsajt…

Din blogg bjuder på enormt mycket matinspiration och fina bilder. Varifrån får du själv din inspiration ifrån?
Jag har alltid varit en kreatör, en riktig idéspruta och tänker ofta i konceptform när jag tillagar saker eller tar fram nya recept. Vilken känsla ska maten ge? Ska den vara rustik, chic, eldig, amerikansk, färgstark eller barnslig? Känslan som jag väljer tar jag med i val av ingredienser, tillagningsmetoder och sedan till servering och fotografering.
Eftersom jag lagar mycket utifrån råvaror utgår jag från deras unika karaktär, kollar på traditionella recept kring produkten och försöker sedan dra det ett steg längre genom att tillägga något nytt eller göra något annorlunda. I andra fall börjar jag från andra hållet och utgår t.ex. från ett bakverk jag vill göra och funderar sedan ut om man kanske kan peta in en grönsak, rotfrukt eller något annat kul.

Om du har en ledig lördag då du kan äta frukost länge, vad består den då av?
Om man får drömma lite så hade en smørrebrødsbuffé varit en dröm! Men viktigast av allt är att man kan få ett par rejäla koppar kaffe!

Besök Månadens matblogg här – Det gröna skafferiet av Karoline Jönsson.

Har du en matblogg som jag borde besöka? Vilken svensk matblogg borde jag utse som Månadens matblogg i oktober? Tipsa mig gärna genom att lämna en kommentar.

Foto: Karoline, Det gröna skafferiet

7 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tack för din feedback. Kul att du gillar mitt ansats att göra något för att uppmuntra duktiga matbloggare! Din egen blogg var dessutom en riktigt trevlig ny bekantskap för mig.

  2. Vilket roligt initiativ Håkan! Och självklart ska Karoline vara först ut! Jag hade den stora ”lyckan” att hitta till hennes blogg under sommaren och blev inte alls förvånad när hon vann det stora matbloggspriset, eftersom jag också tycker att hennes blogg är en av sveriges bästa inom mat!

  3. Glad att du uppskattar Månadens matblogg-projektet och mitt val. Det är så roligt att uppmuntra och heja på människor som gör bra saker. Det är de värda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.