abborren

Abborre – veckans gastronomiska ord

Med start idag så kommer jag att försöka mig på den folkbildande uppgiften att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Jag börjar med en av de godaste fiskar jag vet – abborren.

Abborre – (Perca fluviatilis) Söt- och bräckvattenfisk som finns i våra insjöar och i det bräckta vattnet i östersjökustens skärgård. Den har ett fast, magert och välsmakande kött. Hela, fjällade abborrar kan t.ex. stuvas i ugn med smör, mjöl, vatten, salt, dill och persilja. Stekt blir den bäst fjällad och filead, är dock mycket arbetskrävande och serveras oftast flådd.

Bästa säsong att fiska dessa gynnare är nu och en bra tid framöver (höst och vinter). Vanligaste fångstmetoden är nät ryssjor, mjärdar och krok. Jag kan även rekommendera abborrfiske med riktigt liten wobbler och ett relativt vekt spö. För bästa semesterfeeling gäller dock ett klassiskt metspö, gärna egentillverkat av en lämplig gren, ett flöte, mask och gott om tid att bara ta det lugnt. För övrigt är abborren Medelpads landskapsfisk, kallas för Perch på engelska och smakar bäst om man har fångat den själv.

Vilket är ditt favoritsätt att laga till abborre? Lämna gärna en kommentar och tipsa mig om dina bästa recept! För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Mitt favoritsätt att tilllaga abbore passar bäst när man campar ute i det fria och fixar fisken som lite kvällsmål. Bäst är då helt klart att grilla de rensade abborrarna över öppen eld. Grilla snabbt och ganska hårt, lägg sedan abborefiléerna i en aluminiumfolie som du förberett med smör och kryddor du själv gillar (för mig är det chili, örtagårdskrydda och lite salt). Stäng folien om fiskarna och låt den ligga i glöden vid sidan av elden. Nu bereder du en smörgås av surdegsbröd med smör och lite klippt gräslök. Nu är det dags att ta en abborre och lägga på mackan, äta och njuta i takt med vågornas brus… salta mer vid behov. Hoppas det smakar :)
    /Calle

  2. Låter riktigt smarrigt. Och konceptet att laga och äta mat ute är dessutom en favorit. Vi får nog ta och fiske lite tillsammans vid tillfälle :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.