Tjäna pengar på loppis och second hand – Min hobby ger mig en extra inkomst

Gillar du att besöka loppisar och lokala secondhand-butiker? Det gör jag också. Det är fantastiskt hur mycket grejer det finns och det är också otroligt spännande att se om man kan hitta något fynd. Och vilka intressanta människor jag har stött på på mina loppisrundor! Dessutom kan det vara en lönsam och rolig hobby som kan ge dig lite extra pengar in i hushållskassan. Låt mig få förklara och också beskriva några av mina egna äventyr i denna hobby.

Ok tänker du nu. Vad är det här för något? Jag trodde du skrev om privatekonomi och sånt Håkan!? Håll ut säger jag då. Jag kommer till det privatekonomiskt intressanta så småningom.

Först och främst, varför skulle man vilja köpa något på loppisar eller second hand-marknader? Jo, förutom den uppenbara faktorn att det är billigare än att köpa nytt så finns det också en stor tillfredsställelse i att hitta en unik och sällsynt skatt bland allt det andra skräpet. Kanske hittar du något som hade haft ett bra mycket högre pris på en annan marknad eller på en större marknad? Plötsligt står du där och tittar på en grej som du inser har helt fel pris och som du anar är värd bra mycket mer för någon annan. Det är då du har stött på ett föremål som du kan ”flippa” och tjäna en slant på.

Så gör du för att tjäna pengar på loppis och second hand

Så hur går man tillväga? Det första steget är att hitta rätt ställe att leta på. Det kan vara en liten loppmarknad på landet eller en stor second hand-butik i stan. Oavsett var du väljer att leta, så är det viktigt att ha ett öga för vad som kan säljas vidare. Det kan vara allt från retro möbler till gamla vinylskivor.

Här är en fin kamera som jag hittade för 65 kr på en second hand igår. Nu är den uppe i dubbla priset på Tradera, och vem vet vad auktionen slutar på :)

När du har hittat något som du tror kan ”flippas”, det vill säga säljas vidare till ett högre pris, så är det dags att börja researcha. Gå in på Tradera, Marketplace, Ebay eller Blocket och se vad liknande föremål säljs för. Det är också en bra idé att kolla på andra säljare på marknaden och se hur de marknadsför sina produkter. Med andra ord är det bra att ha mobilen med sig och kolla upp de här sakerna innan du gör dina inköp.

Nu är det dags att göra ett inköp! Men se till att förhandla priset. Förhandlingskonst är nyckeln till att göra en bra affär på loppisar och second hand-marknader. Försök alltid att pruta på priset och du kan få en riktigt bra deal. Men – och detta är en viktig regel som åtminstone jag lever efter – pruta aldrig om du handlar på en loppis eller second hand som drivs av en välgörenhetsorganisation. Det finns gränser (även för mig).

Tjäna pengar genom flipping

När du har köpt föremålet, så är det dags att göra det redo för försäljning. Detta innebär rengöring, reparation och ibland en mer eller mindre omfattande renovering. Men se till att inte överrenovera föremålet, då kan du faktiskt riskera att förlora pengar på det. Alltså, ha järnkoll på dina pengar in och pengar ut. Ta också höjd för om du kommer att behöva lägga ut pengar på frakt i samband med att du säljer grejerna.

Sedan är det dags att sälja! Marknadsför ditt föremål på olika plattformar och se till att du har tydliga bilder och beskrivningar av produkten. Nu når din pryl ut till en betydligt större marknad än vad den gjorde när du hittade den på din lokala loppis. Bara detta faktum gör att möjligheterna till att den kan säljas till ett högre pris. Det är också viktigt att ha en rättvis prissättning och en bra fraktstrategi. Är du osäker på vad marknaden är villig att betala och grejen inte är allt för stor så är mitt förstaval alltid Tradera eftersom du auktionerar ut dina saker där.

Och så, voilà! Du har precis gjort en lönsam affär genom att köpa något till ett lågt pris på en loppmarknad och sälja det till ett högre pris på en annan marknad. Och vet du, det finns till och med ett begrepp för detta. Det kallas flipping. Varje gång jag lyckas med att tjäna pengar på flipping så vill jag lova att tillfredställelse-faktorn är på topp hos mig. Ja, jag är nog lite knasig :)

Men det handlar inte bara om pengar, det handlar också om den tillfredsställelse som kommer med att hitta en sällsynt och unik skatt och att utveckla förmågan att bedöma saker och tings rätta värde. Det är som att letandet efter skatten är halva nöjet, och när du väl hittar den kan du inte låta bli att le lite för dig själv och tänka ”här har jag verkligen gjort en riktig kap!”.

Tänk på detta innan du blir en ”flipper”

Men som med alla hobbyer finns det också några risker att ta hänsyn till. För det första, det finns alltid en risk att förlora pengar på ett inköp om du har överskattat värdet av föremålet eller om marknaden inte är tillräckligt stor eller het för just den typen av produkt (exempelvis är marknaden för tenn-prylar enligt min egen erfarenhet just nu rätt så död). Det är också viktigt att ha en balanserad syn på det hela och inte bli för besatt av att köpa och sälja föremål. Det kan vara lätt att fastna i en ond spiral av ständigt letande efter nya fynd och att sälja av gamla föremål.

Men med detta sagt, det här är en hobby som kan vara både lönsam och rolig tycker jag. Du kommer att upptäcka nya och spännande föremål, träffa intressanta människor på loppmarknader och second hand-butiker och du kommer att lära dig en hel del om marknadsföring och försäljning. Så varför inte ge det en chans? Ta på dig dina bästa skor, glöm inte mobilen för din research och ge dig sedan ut på jakt efter det stora fyndet!

För min egen del så har jag pysslat med detta sedan sommaren 2022 då jag hittade en fin kamera på en lokal loppis som jag fick köpa för 30 kr och lyckades sälja med 350 kr i vinst på Tradera. Det blev startskottet för min nya hobby och sedan dess har jag varit på skattjakt efter nya prylar och tillfällen (här kan du se vad jag säljer på Tradera just nu).

Har du testat detta som många kallar för ”flipping” och vilka erfarenheter har du? Kanske har du gjort någon riktigt bra affär? Berätta gärna genom att lämna en kommentar här nedan.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.