Fish and chips vårt sätt

Fish and chips vårt sätt

Den engelska snabbmatsklassikern Fish and chips blev populär i mitten av 1800-talet och har sedan dess varit en brittisk favorit. Den friterade fisken och potatisen serveras vanligen i tidningspapper. Här presenteras en svensk och lite robust variant av Fish and chips. Vanligen använder man torsk eller kolja som fiskråvara, men även sej går bra. I…

Ärtsoppa med pannkakor

Ärtsoppa med pannkakor

På torsdagar ska det vara ärtsoppa och pannkakor. I vart fall några gånger per månad. Det är en härlig mattradition med många fördelar. God, billig och klimatsmart mat som med fördel serveras vegetarisk. Ljuvlig och lite högtidlig tronar den anrikt hemgjorda ärtsoppan fram, medan den vardagsgrå industrisoppan skrumpnar i sitt menlösa plastskinn. Varianter av ärtsoppa…

Ett fantastiskt bröd

Ett fantastiskt bröd

Anna Bergenström nämner saker vid dess rätta namn när hon i sin kokbok namnger ett av sina bröd till Ett fantastiskt bröd. Det fantastiska ligger både i smak, utseende (det ser proffsigt ut även när en amatör som jag gör det) och i att det är så enkelt att göra. Efter det att Petter recenserat…

Årets kokböcker 2012

Årets kokböcker 2012

Kokboksutgivningen har under året varit fortsatt riklig och tendens med ett stort antal boksläpp i genren tycks hålla i sig. I en sådan bokflod går det att hitta lite av varje, oavsett vilka förkunskaper eller smakriktning man utgår ifrån. Men den bredaste strömningen domineras av tevekockar och livsstils-inspirerad matlagning där förföriska matbilder får större utrymme…