Min kompis Calle har blivit något av en nyponnörd på senare tid och det finns faktiskt starka skäl att vurma för alla dessa vackra nypon som pryder buskar lite här och var i dessa tider. Jag ska berätta varför och dessutom har Calle tipsat mig om hur man gör sin egen nyponsoppa. Låt oss därför…
Alla inlägg i Övrigt
Den bruna maten – kokboksrecension
Det började med ett loppisfynd i form av en låda fylld med receptkort från 1970-talet. Inköparen gick hem för att tillsammans med några vänner provlaga recepten under pseudonymen Familjen Bruun. Matlagningsövningarna från receptlådan Mästerkocken genererade den populära bloggen Den bruna maten. Nu har bloggen blivit till bok: Den bruna maten – sanningen om 70-talets kokkonst.…
Äppeltosca i pannan
Ni kan vara lugna. Jag har inte fått äppeltosca slängt i pannan även om rubriken kanske kan få någon att tro det. Nej, det syftar istället på att jag idag vill tipsa er om ännu ett sätt att förädla äppelskörden. Denna gång direkt i en stekpanna. Den välkände matnörden och skådespelaren Per Morberg har förärat…
Projektet: Mjölksyrning – Del 2
För två veckor sedan påbörjade vi här på Recepten.nu ett projekt med mjölksyrning (du kan läsa del 1 om detta projekt här). Denna uråldriga konserveringsmetod görs främst med olika kålsorter. Kålen saltas, bearbetas och vassle tillsätts. Därefter får kålen stå och gotta till sig i några veckor. Poängen är inte enbart längre hållbarhet och god…
Coq au vin på enkelt vis
Couq au vin tillhör klassikerna som vi fått från det franska köket. Jag har testat att laga en variant som är enkel och snabblagad. En gryta känns på många sätt också helt rätt vilken oktoberdag som helst. Grytor är verkligen en smart uppfinning. I med ett antal olika ingredienser och låt det stå och småputtra…