Veckans gastronomiska ord – Nyponsoppa

Min kompis Calle har blivit något av en nyponnörd på senare tid och det finns faktiskt starka skäl att vurma för alla dessa vackra nypon som pryder buskar lite här och var i dessa tider. Jag ska berätta varför och dessutom har Calle tipsat mig om hur man gör sin egen nyponsoppa. Låt oss därför fördjupa oss i ämnet nypon och nyponsoppa för en stund!

Först och främst, låt oss definiera nyponsoppa så som ett gastronomiskt begrepp bör förklaras:

Nyponsoppa – Omtyckt, C-vitaminrik dessert och mellanmål. Soppan kokas, silas och reds lätt med potatismjöl. En perfekt smakförstärkare är svartvinbärssaft. Serveras med vispad grädde och mandelskorpor eller sockerskorpor.

Så nu vet ni. Men det finns väldigt mycket mer att säga om nyponen. Exempelvis så är de rena hälsobomberna. De röda vackra nyponen som pryder naturen innehåller förutom höga halter av c-vitamin även en rad andra viktiga näringsämnen. Enligt vad jag läst så har svenska forskare dessutom funnit att nypon sänker både det onda kolesterolet och blodtrycket. Inte så illa, eller hur?

Med andra ord kan det vara väl värt att ge sig ut i dessa snåriga taggbuskar och plocka även om det är en smula bökigt. Och det är inte för sent ännu även om det har funnits mogna nypon att plocka sedan slutet av augusti. Nyponen sitter kvar även på vintern. De svartnar då, men går fortfarande att använda och alla sorters nypon går att äta. Calle, min nyponkompis, hävdar dock att de ovala smakar bäst och det är de som mognar sist på säsongen (kanske någon vet om det är en speciell art? Vresros?). Det är just dessa som Calle har plockat och sedan har gjort en fin fin nyponsoppa av.

Recept på nyponsoppa

Recept: Krämig och slät nyponsoppa

Om receptet: En hemgjord nyponsoppa är faktiskt inte så svårt att fixa till och värmer fint.

Ingredienser

 • 500 gr eller 8 dl färska nypon (snoppade men inte rensade)
 • 1,5 liter vatten
 • 1-2 msk potatismjöl
 • 1 dl socker

Så här gör du!

 • Snoppa och skölj nyponen. Häll upp vattnet i en stor kastrull och koka nyponen i ca 20 minuter.
 • När de är helt mjuk mixas nypon tillsammans med ca 6 dl del av vattnet från kastrullen, är det fortfarande trögt så späd ytterligare med lite av vattnet från kastrullen tills du får en tjock puré.
 • Passera purén genom en sikt för att separera kärnor.
 • Passera sedan den siktade purén genom en fin sil. Kvar i silen blir då en tjock nyponpasta perfekt att göra marmelad på.
 • Koka nu upp den silade släta nyponpurén, tillsätt sockret och späd med vatten till 1 liter färdig nyponsoppa.
 • Red soppan med potatismjöl utrört i vatten till önskad konsistens.
 • Smaka av och tillsätt om önskas med socker.

Serveringsförslag

Servera i skål med mandel och vispgrädde, eller drick den varm ur din favoritmugg. Smaklig spis!

För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Foto: Carl-Robert Jonzon

8 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Jag vill också vara en nyponnörd ;-) Tänk jag har aldrig gjort egen nyponsoppa och ändå har jag en buske med ovala nypon i trädgården. Shame on me!

 2. Bara ut och plocka! Antagligen blir du frisk som en nötkärna på kuppen :)

 3. Så man kan alltså göra soppa som är lika god UTAN att först rensa och ta ur kärnorna? Vilken lycka!! Jag har tidigare stått timmtal i köket och rensat nypon, men sen jag fick barn helt strukit nyponsoppa från menyn. Då finns det alltså hopp om att det kommer serveras hemma även fortsättningsvis!

  Tack för tipset!

 4. Roligt att vi kunde upplysa om något nytt. Lycka till med nyponsoppe fixandet!

 5. Innehåller även nypon-fröna vitaminer?.
  Vad har dom för funktion i soppan, : tex som utfyllnad/förtjockning?

 6. Hej, har precis upptäckt nypon! Undrar hur du gör marmeladen av nyponpastan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.