Äppeltosca

Äppeltosca i pannan

Ni kan vara lugna. Jag har inte fått äppeltosca slängt i pannan även om rubriken kanske kan få någon att tro det. Nej, det syftar istället på att jag idag vill tipsa er om ännu ett sätt att förädla äppelskörden. Denna gång direkt i en stekpanna.

Den välkände matnörden och skådespelaren Per Morberg har förärat världen med ett äppelrecept som jag har råkat snubbla över. Han kallar den för äppeltosca och det var just själva tosca-grejen som gjorde att jag ville testa detta recept. Jag är nämligen barnsligt förtjust i knapriga, knäckiga och lite sega godsaker. Den välkända toscakakan, en kaka som kännetecknas av att glasyren görs av smör, grädde, lite vetemjöl och hyvlad mandel, är något som jag gärna blir bjuden på. Optimalt är det ifall jag får en kantbit som legat och bränt mot kakformen så att den är så där extra krispig. Jag ville nu testa om en äppeltosca kunde förse mig med samma fina sinnesstämning.

Men vad tycker jag då om Pers äppeltosca? Om jag säger så här; hade den inte varit god så skulle jag aldrig delat med mig av receptet här. För god var den. Jag och min fru åt upp halva äppeltoscan på ett litet kick och gick snabbt in i matkoma. En hel del vaniljglass gjorde dessutom denna äppelskapelse sällskap ner i våra magar. Behöver jag säga att vi blev orimligt mätta men också väldigt nöjda?

Recept: Äppeltosca i pannan

Om receptet: Äppeltoscan går snabbt att göra och känns rustik på något vis. Den här pajen borde räcka till 5 personer. I varje fall i ett hem med normala människor. Hemma hos oss gick som sagt halva kakan åt direkt. På två personer. På en onsdag. Inte bra.

Ingredienser

 • 4-5 st äpplen, inte för hårda
 • 100 g smör
 • 1- 1½ dl råsocker
 • ½ dl vetemjöl
 • 3 dl müsli
 • 3 msk vispgrädde
 • smör till stekpannan

Så här gör du!

 • Börja med att ställa ugnen på 175 grader och ta fram en stekpanna som tål att ställa in i ugnen. Jag använde en rejäl gjutjärnspanna. Smöra den.
 • Ta ur kärnhus ur äpplena med en äppelkärnare och skiva dem sedan med skalet kvar.
 • Lägg äppelbitarna jämt runt om i stekpannan.
 • Häll alla övriga ingredienser, smör, råsocker, vispgrädde, vetemjöl och müsli, i en kastrull och rör runt medan du smälter samman alltihop på medelhög värme.
 • När du fått en jämn toscasmet i kastrullen så häller du den över äppelbitarna i stekpannan.
 • Sätt nu in äppeltoscan i ugnen i ungefär 25 minuter.
 • Låt den svalna av något innan servering så har du snart en toscaknäckig fin yta.

Serveringsförslag

Servera exempelvis med vaniljglass eller lättvispad grädde som tillbehör. Om du dessutom adderar detta med lite hallon och blåbär till garnering så blir det riktigt bra.

Nu ska jag gå och se om det finns något kvar av vår äppeltosca…

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Härligt – två personer för en laddning lagom till 4, låter som det var hemma i vårt kök:) Vi gjorde pastasås förra fredagen som enligt receptet var till 4 portioner… vi dubblade mängden sås och då räckte det till oss två! Ja, ibland undrar man…

  Låter bra med en tosca utan mandel, det går inte hem hos oss, frun är inte alls förtjust i det. Så denna varianten låter i våra öron mycket smaskig!

 2. Haha! Skönt att höra att det inte bara är vi som är så generösa mot sig själva. Vissa kallar det visst dålig karaktär men jag vet inte jag. Hm… :)
  Roligt att det passade med ett tips om ett mandelfritt alternativ.

 3. Ja, han har kvalitéer den där karln. Detta receptet tackar jag honom för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.