Abborre – veckans gastronomiska ord

Abborre – veckans gastronomiska ord

Med start idag så kommer jag att försöka mig på den folkbildande uppgiften att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Jag börjar med en av de godaste fiskar jag vet – abborren. Abborre – (Perca fluviatilis) Söt- och bräckvattenfisk som finns i våra insjöar och i det bräckta vattnet i östersjökustens skärgård. Den har…

Tareq Taylor Klassiker – kokboksrecension

Tareq Taylor Klassiker – kokboksrecension

I Klassiker lägger Tareq Taylor fokus på svensk husmanskost. Han menar att med en god planering minskar man hushållets kostnad för matinköp, äter klimatsmartare och framför allt smakar det bra. Taylor argumenterar även för att matlagning i allmänhet och husmanskost i synnerhet inte är tidskrävande i den utsträckning som gemene man kanske har uppfattningar om.…

Chokladsnittar

Chokladsnittar

Chokladsnittar kan beskrivas som en knastrig, småseg, sött och chokladig liten rackare. För mig är de också en kaka som är lite från förr, som barndom och kakfika hos far- och morföräldrar. Det är egentligen väldigt konstigt hur mat kan väcka känslor. Chokladsnittar är just en sådan grej som får mig att känna en vind…

Flygande Jakob – konstig rätt men ändå en klassiker

Flygande Jakob – konstig rätt men ändå en klassiker

Flygande Jakob, denna 70-tals klassiker är faktiskt en rätt som dyker upp lite titt som tätt i vårt hem trots dess lite plumpa kombination av ingredienser. Att blanda banan, kyckling, jordnötter, vispad grädde, chilisås och bacon känns lite som att förstöra ingredienser men funkar otroligt nog rätt så bra. Att Flygande Jakob heter just Flygande…