Mingel och matinspiration på Matmässan

Igår öppnade portarna till årets matmässa i Göteborg som går under namnet Mitt Kök. Jag var där och här är några intryck från mitt besök på mässan.

Jag satte mig förväntansfull i bilen och begav mig till matmässan Mitt Kök igår, en mässa som pågår fram till och med söndag, den 9:e september. Under dagen blev det några korta rapporter från mig via twitter (du hittar Recepten.nu på twitter här) men för att ge en lite mer utförligare bild av dagen och mina intryck så blir det några rader och några bilder till här och nu.

Tina Nordström och Harald Treutiger

Redan under mässans första dag så var det full fart och massor av folk. På scenen kunde vi besökare se prisutdelningen i Matbloggspriset. En av mina absoluta favoriter, Det gröna skafferiet, tog hem den åtråvärda titeln årets matblogg 2012. Själv missade jag prisutdelningen men kan inte nog rekommendera ett besök på Karolines blogg. Där får du nära nog en överdos av matinspiration i text och framförallt i bild.

Nästa punkt på scenen var Tina Nordström som numera är så stor att hennes namn nu till och med är varumärket på en ny kryddserie som hon lanserade med buller och bång.  Kanske blev hennes medverkan just därför lite väl kommersiell för min smak. Det var väldigt mycket snack om Tinas nya kryddor och väldigt lite om hennes matfilosofi.

tommy myllymäki

Att diskutera matfilosofi och missionera de svenska smakerna gjorde dock Tommy Myllymäki och Jens Dolk desto bättre då de fanns på mässan och framförde sitt budskap på ett genuint och inspirerande sätt. Att de brinner för det svenska råder det ingen tvekan om. De berättade förtjänstfullt om Mitt Kök Sverigeresan-projektet som man har kunnat följa på TV4 och på deras blogg under sommaren, en resa genom Sverige och dess olika lokala specialiteter. Jag har faktiskt missat det mesta av denna programserie men tycker ändå att deras snack var mässans höjdpunkt. Kanske just för att jag delar deras intresse för de råvaror vi har här på hemmaplan. Det finns mycket i matsverige att vara stolt över och lyfta fram. I takt med att vi allt mer har hämtat inspiration från andra länders matlagning så har den svenska kokkonsten glömts bort. Det är det hög tid att ändra på!

Eldrimner och dess mathantverkare som också fanns representerade på mässan gör mycket för just detta – att främja och framhäva bra lokalproducerad svensk mat. De  arrangerar SM i Mathantverk för 16:e året i år och denna prestigefulla tävling gick av stapeln igår. Prisutdelningen är på mässan idag. På mässan kunde jag se de 70 personer som utgör juryn i tävlingen (bland annat Gustav Trädgådh och Jan Hedh). Deras angenäma uppgift var att inför publik smaka på diverse godsaker. Närmare bestämt hade de att ta ställnig till 450 inlämnade tävlingsbidrag indelade i 38 olika tävlingsklasser. Man kan tänka sig att det både är en angenäm och nära nog omöjlig uppgift. För er som eventuellt är på mässan idag så kan ni se prisutdelningen klockan 15.30 i eftermiddag.

Mitt Kök-mässan bjöd givetvis också på en mängd olika utställare (även fast jag nog hade förväntat mig ännu fler) och efter ett par vändor så gjorde jag några fina inköp från Gutö Delikatesser och Skärvångens bymejeri som säkert kommer att sätta lite guldkant på den stundande helgen. Kanske kommer det något mer om deras produkter framöver på min matblogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.