Så blir du miljonär på att panta burkar

Igår hade vi en liten diskussion kring middagsbordet om pengar, och som vanligt försökte jag skicka med något klokt till mina barn. Denna gång fick det bli ett exempel utifrån att jag tidigare på dagen hade varit och pantat burkar till ett värde av ca 50 kr. Utifrån detta så ställde jag en fråga till min 11 åring:

Om du pantar 5 stycken burkar om dagen fram till dess att du blir 65 år och löpande investerar pantpengarna på börsen, hur mycket är det värt när du blir 65 år?

Syftet med frågan var att uppmärksamma honom och familjen på det som brukar kallas för ränta-på-ränta-effekten. Låt oss titta närmare på detta sparfenomen och vad det innebär i panta-burk-frågeställningen ovan.

Min son är alltså 11 år vilket gör att han har 54 år kvar till dess att han fyller 65 år. Pantar man 5 burkar om dagen och får 1 kr per burk så har man 5 kr om dagen i inkomst eller 150 kr i månadsinkomst på sitt burkpantande. På ett år blir det 150 kr x 12, det vill säga 1800 kr och håller man på så i 54 år så har man 97 200 kr totalt. Detta gäller alltså om min son väljer att stoppa ner sina pantpengar i sin sparbössa.

Det är i och för sig en del pengar men min son förklarade för mig att det knappast var värt mödan att leta upp 5 burkar om dagen och se till att de blir pantade, dag in och dag ut i hela 54 år . Det är helt enkelt uttröttande enligt honom.

Men det där med ränta då? Jo, säg istället att han kontinuerligt månadssparar sina 150 kr i en svensk indexfond. Vad händer då? Man brukar säga att den svenska börsens historiska årsavkastning ligger på ca 9 % men jag väljer att vara konservativ och säger 7 %. Om min son under dessa givna förutsättningar månadssparar 150 kr i en svensk indexfond som ger 7 % i avkastning per år, alltså 5 pantburkar om dagen, i 54 år så skulle han ha sparat ihop till (*trumvirvel*)… 1 003 462 kr. Alltså strax över en miljon kronor. Inte illa! (Jag kan säga att min son blev något mer intresserad när detta kunde konstateras).

Ränta-på-ränta effekten gör helt enkelt att sparandet i pantburksexemplet i ett slag ökade från 97 200 kr till 1 003 462 kr. En imponerande ökning.

Vidare förklarade jag att den procentuella ökningen spelar enormt stor roll på så här lång sparhorisont. Skulle börsen exempelvis istället lyckas snitta på 9 % i årlig avkastning (vilket många menar är en rimlig förväntan) så skulle pantburks-sparandet vara värt… 2 179 262 kr. What! Alltså en rejäl kassa att ha när man går i pension vid 65 år.

Sparar man på så lång sikt som min unge son har möjlighet att göra, så tycker jag dessutom att man kan våga ta lite mer risk än att bara ligga i en indexfond. Kanske krydda med investmentbolag? Ja, kanske till och med våga sig på ett småbolagsindex? Det har nämligen visat sig att dessa komponenter, med en lämplig viktning i sparportföljen, har överavkastat börsen på lång sikt.

Om du likt vissa fondförvaltare, exempelvis herrarna som driver Coeli Global Select, vågar sticka ut hakan och sätta krav på dig själv om en dubblering av din portfölj vart 5:e år, dvs 15 % i årsavkastning, och dessutom lyckas med detta under hela ditt pantburksprojekt, vad händer då? Jo, då hade du förvaltat dina pantade burkar så att dess värde istället blev… 24 539 424 kronor efter 52 år. Alltså tjugofyra och en halv miljon kronor (!!!). Det, mina vänner, kallar jag den fantastiska ränta-på-ränta-effektens otroliga kraft.

Exemplet visar också på en annan kraftfull komponent som är värd mer än pengar. Jag syftar på tiden. Det enda vi vet om tiden är nämligen att den inte kommer tillbaka.

Så ta vara på din tid och ta hand om dig och tack för att du läste denna utläggning.
/ Håkan


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

5 svar på ”Så blir du miljonär på att panta burkar”

  1. Grymt
    Jag köper Investorbolag
    För 3000 kr i månaden i 25 år till
    Bli några miljoner i alla fall
    Lycka till med alla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.