Så blir du gladare – tacksamhet och uppskattning

Vi människor är komplicerade och jag tror det tar en livstid att komma underfull med sig själv. Hur kommer det sig exempelvis att vi är ledsna och trötta trots att vi i Sverige tillhör den lilla procentandel som har det ekonomiskt, och på många andra sätt också, bäst i världen? Jag vet inte. Men en sak har jag lärt mig – tacksamhet och att visa andra min tacksamhet får mig att må bättre.

Det finns många anledningar till varför det är viktigt att vara tacksam och visa tacksamhet för de människor och saker vi har i våra liv, men visste du att det är bra för din hälsa att vara tacksam? Det här är åtminstone min upplevelse. Därför tänker jag att dagens text från mig får handla om just detta och några ”life-hacks” som jag tror kommer göra dig till en gladare människa.

Säg tack och visa andra att du uppskattar dem.
Det här är enligt mig en win-win grej. Du får andra att må bra när du visar dem att du uppskattar de saker de gör för dig. Detta kan göra vänner till nära vänner. Ett enkelt ”tack” räcker nämligen långt och hjälper dig att få bättre relationer. För mig som pappa har det också hjälpt mig att komma bättre överens med min familj. När du får andra att må bra får det dig att må bra och då mår alla bra! Alltså, win-win!

Tacksamhet ger dig självförtroende.
När du är tacksam för sakerna i ditt liv, även om det är något så enkelt som en vacker solnedgång eller en trevlig promenad, så ger det dig mer självkänsla. Det betyder att du blir mer självsäker och mindre orolig för att jämföra dig med andra. Att vara tacksam smittar av sig och andra kommer att vilja vara tacksamma precis som du!

Tacksamhet gör dig till en mer positiv person.
Vad väljer du att lägga ditt fokus på? Möjligheter eller problem? Människor som är tacksamma är mer positiva istället för negativa. När de ser ett glas med vatten i säger de att glaset är halvfullt. Negativa människor kommer att se samma glas vatten och säga att det är halvtomt. Jag vill vara tacksam för vattnet som finns där för mig, inte oroa mig för vattnet som inte finns. Fokusera på det som är bra och var tacksam för de möjligheter som givits till dig!

Att skriva ner vad du är tacksam för kan hjälpa dig att sova bättre.
Det här är något som jag inte alltid lyckats med, men när jag gjort det så har det varit en boost. Om du har en dagbok bredvid din säng och i slutet av varje dag skriver en liten lista över alla de saker du är tacksam för den dagen, kommer du att sova mycket bättre. Det hjälper dig att avsluta dagen med en god tanke och ger frid inför natten. Det hjälper dig att komma ihåg alla de bra sakerna från din dag, som den utsökta lunchen du åt eller den där personen som hjälpte dig med ditt skolarbete. Om du så bara skriver ner en sak varje dag så kommer det ge dig hopp, mening och glädje.

Tacksamhet gör dig helt enkelt gladare.
Att vara tacksam hjälper dig att tänka mer på andra människors känslor – detta kallas empati (att kunna se saker från en annan persons synvinkel). Att vara tacksam hjälper dig också att ta dig igenom livets tuffa tider, eftersom du lätt kan komma ihåg alla de goda sakerna i ditt liv. Att vara tacksam gör dig bara glad och att vara glad kan hjälpa till att hålla ditt sinne och din kropp frisk!

Så, välj att göra världen till en bättre plats. Skapa värde för dig och andra genom att vara uppmärksam på det du har att vara tacksam över och också människor runt omkring dig som du kan visa din uppskattning till.

Ta hand om dig och tack för att du läste min text! / Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.