I Klassiker lägger Tareq Taylor fokus på svensk husmanskost. Han menar att med en god planering minskar man hushållets kostnad för matinköp, äter klimatsmartare och framför allt smakar det bra. Taylor argumenterar även för att matlagning i allmänhet och husmanskost i synnerhet inte är tidskrävande i den utsträckning som gemene man kanske har uppfattningar om. Här ryms många fina recept även om paketeringen inte är fulländad.
Klassiker är en tidstypisk kokbok i många avseenden. Här är kocken lika mycket i centrum som recepten. Berättandet sker i jag-form och bilder och layout är förvisso snyggt men – svartvita bilder på Taylor lagandes mat i förgrunden och ett gäng vänner som hugger in på buffébordet i bakgrunden, samt söta men allvarsamma barn som provsmakar av det goda – kan knappast anklagas för att vara innovativt. Texten i Klassiker är okey men inte mycket att yvas över. En större återhållsamhet med utropstecknen (!) hade välkomnats och givit ett mindre klämkäckt intryck. ”Detta är en av mina favoriträtter!” lyder ett av flera exempel på meningar där författaren inte litar på ordens betydelse utan drämmer till med ett ovidkommande skiljetecken. Kokboken har flera pedagogiska poänger men tilltalet kan ibland vältra över i ett försök till att övertala den okunnige. För varför utgå ifrån att läsaren har stora kunskapsluckor vad gäller matlagning och husmanskost?
Invändningarna gäller i kokbokens sekundära innehåll. Vad gäller receptsamlingen finns det mycket gott att hämta och inspireras av. Som lekman med förkärlek till husmanskost finner jag mig snabbt tillrätta i Taylors volym. Flera av rätterna tillagar vi på liknande sätt men Taylor flikar in små detaljer som jag blir nyfiken på att prova. En skvätt äppeljuice i currysåsen blir exempelvis min nya devis. Långkok av högrev, Coq au vin och Tore Wretmans Créme Ninon är recept som jag med glädje upptäcker respektive återupptäcker via Taylors guidning. Bokens små faktarutor, så som om Öländska bruna bönor, uppskattas likaså.
I kokboken finns ett ambitiöst projekt där Taylor ger förslag på en treveckorsmatsedel inklusive inköpslistor. Här ger kocken handfasta råd hur man kan lägga upp sin matsedel, med minimerat svin och med en smidig och rimlig arbetsinsats. Följer man Taylors råd får man dessutom klassiska rätter på matbordet varje dag och hela veckan. Det är ett koncept som man kan följa från början till slut, eller låta sig inspireras av och själv arbeta fram sina flerveckorsmatsedlar.
Recepten består av enkla råvaror som finns att tillgå i matbutiker och torghandel. Antalet ingredienser är också föredömligt få. Bra råvaror, gärna ekologiska, ger goda smaker och då behövs inga extra broderier eller utsvävningar. Häri framkommer Taylors Klassikers främsta mission – att god mat inte nödvändigtvis behöver vara komplicerat eller exkluderande. Det är ett befriande och chosefritt vägval.
Mer om Tareq Taylor hittar du på hans webbsida
Köpsugen? Här eller här kan du köpa kokboken
Provläs Tareq Taylors Klassiker här
Pressbild: Peter Kroon
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Å har varit på jakt länge efter en bok med mer klassiska recept.. Hade faktiskt inte sett denna boken. Skulle du rekommendera denna eller ska jag välja någon annan som kanske är ännu bättre? :)
Alexandra! Detta är en väldigt bra bok för den som vill komma igång med de klassiska svenska rätterna. Precis som Petter skriver så har boken bland annat förslag på en treveckorsmatsedel som gör att det känns helt rimligt att faktiskt laga sig igenom merparten av recepten utan problem och allt för mycket planering.
Petter som skriver här på bloggen utöver mig har lovat att leverera fler kokboksrecensioner framöver och säkert kommer det då andra kokböcker som berör klassiska recept. Vet exempelvis att Mannerström har en ny bok på gång om husmanskost. (http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Senhost/mannerstrom_leif-mannerstroms_husmanskonst-kartonnage/ )
Den är vi lite nyfikna på.
Man tackar, kokböcker kan man inte få för många av..