700 demonstrerade igår mot jakten på fildelare. Regeringens webbsida släcks ner på grund av hackers. Handlingar som syftar till att det ska bli lagligt att bryta mot lagen, att konstnärliga prestationer inte ska ge någon inkomst (eller?). Okej, tillslaget som gjordes av ett antal webbservrar var klantigt. Men efterspelet är också det lite av en parodi från alla håll och kanter. Om lagen inte funkar eller inte är relevant borde man då inte göra på det demokratiska viset och göra om lagen? Eller ska lagar som är svåra att kontrollera sluta att upphöra bara för att de är just svåra att kontrollera? Lika brydd och förvånad som jag är över razzian som gjordes i veckan är jag över all den energi som läggs på att skrika i falsett för The Pirate Bays överlevnad. Är det bara jag som till del, på ett metaforiskt plan, ser ett skrikande barn på golvet vid godiset på ICA?
Finns det inte viktigare strider att kämpa?
Jag tror du blandar ihop saker och ting aningen i ditt inlägg. Kanske väljer du att se lite, och strunta i resten. Även om jag själv tycker att det är en något förvirrande fråga ibland. Visst borde lagarna skrivas om och visst borde det ske på ett demokratiskt vis. Men attackerna som utfördes mot myndigheternas hemsidor är en yttring från anhängare till en rörelse som inte på något sätt förespråkar lagöverskridningar.
Jag tror få inser var vi befinner oss. Vi är i startgroparna på en dragkamp om hur internet ska få se ut i framtiden. På ena sidan står statliga myndigheter och förespråkar censur och försöker styra informationsflödet och utbudet på kultur och media med inskränkande lagar och styrande regleringar, medans dom själva trampar på dom. På andra sidan dammen står de som vill bevara rätten om informationsfrihet och som är villiga driva frågan på ett intelligent sätt. Att de _anhängare_ som tpb, piratbyrån och piratpartiet sedan väljer att själva ta till fula knep och trampa på andras tår tycker jag är viktigt att skilja från den egentliga processen.
I USA just nu försöker ”The house of representatives” föra igenom ett lagförslag som ger kabelbolag och internetleverantörer fullständig kontroll över vad deras kunder ska få ta del av på internet.
”Finns det inte viktigare strider att kämpa? ”
Om du inte ser några problem med ett samhälle där regeringen får kontrollera, reglera och styra utan att bli ifrågasatta gällande information, kultur och media. Om du kan gå med på att din chef ska bestämma vad du ska se på tv, höra på radio, eller läsa på internet. Om du vill lämna över din röst till staten. Då kanske jag kan förstå om du tycker att det verkar onödigt att ta ställning i frågan.