Fans och kändisförföljare

Onsdag kväll har regnat bort och jag har läst ut Fredrik Strages bok Fans. Intressanta skildringar av personer som ägnar sig åt idoldyrkan på mindre sunda sätt. Människor som lever sina liv genom och för någon annan. Beskrivningarna av fenomenet är både intressanta, roliga ibland men ofta även sorgliga. Personliga tragedier av något slag är något som återkommer i kändisförföljarnas bakgrund. Förstår att min beundran för Howard Jones som tio, elva åring var tämligen harmlös i jämförelse med dessa tokar. Jag var nog inget riktigt fan.
Gillar Strages sätt att skriva och det blir ofta väldigt lättsam läsning. Samtidigt börjar jag fundera över ifall jag inte ska läsa igenom kapitel fem i The Audience Studies Reader igen. Kurslitteratur, som detta var för mig, blir ofta illa läst. Det jag saknar i Strages bok, en diskussion om fenomenets kontext, samhället och medias roll, kanske finns där?

Uppdatering: Relaterat från SvD.se: Stalker inte ett kändisproblem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.