Förbättra din ekonomi genom att skapa en budget

Om du snabbt vill hitta ett sätt att förbättra din privatekonomi så bör du överväga att skapa en budget. En budget är en slags sammanställning över inkomster och utgifter för det kommande året, men också för de kommande månaderna. Genom att ha en budget så kan du ha bättre koll över din ekonomi och du får lättare att hantera din ekonomi de tillfällen då det uppstår oväntade uppgifter.

Varför ska jag skapa en budget?

Det finns många fördelar med att skapa en budget. Framförallt handlar det om att du får en bättre kontroll över din privatekonomi med en budget. Du kan planera din ekonomi på ett helt annat sätt än ifall du inte använder dig av en budget.

Det här kan du vinna på att skapa en budget för din privatekonomi:

  • Du får en tydlig översikt över dina pengar. Att se vart dina pengar går månad för månad är väldigt avslöjande. Du får en tydlig bild över vart dina surt förvärvade pengar egentligen tar vägen och det innebär också att du får chansen att kunna göra förändringar där du vill och behöver.
  • Du ser dina onödiga utgifter. Med en budget får du också en tydlig bild över vart du slösar bort dina pengar i onödan. Kanske tycker du inte att en tjuga för en latte medan du väntar på bussen är speciellt mycket pengar. Men om du köper en latte om dagen, fem dagar i veckan under hela året, då blir det en hel del pengar som du hade kunnat lägga på annat.
  • Du får bättre ekonomiska vanor. I och med att du arbetar med budgeten får du en bättre koll på din privatekonomi, vilket oftast leder till att du blir mer ekonomisk. Du kanske väljer att införliva ett sparande i din ekonomi eller att du väljer att göra vissa förändringar för att få mer pengar över. Att hålla dig till din budget kan innebära att du tvingas ändra på vissa av dina vanor, både på gott och ont.
  • Du får möjlighet att prioritera det du behöver. Genom att få en tydlig bild över din ekonomi så ser du vart dina pengar egentligen går. Hamnar dina pengar där du vill? Om inte så har du chansen att prioritera om. Går det för mycket pengar till onödiga utgifter och för lite pengar till sparande? Då har du chansen att ändra på detta.
  • Du slipper oroa dig över din ekonomi. Om du har oregelbundna inkomster, lever med små marginaler eller har haft väldigt dålig koll på vart dina pengar egentligen tar vägen så är en budget ett bra redskap för att få koll. Du får en bild över hur din ekonomi ser ut inte bara under den närmaste månaden, utan över hela året, vilket gör att du slipper oroa dig och stressa upp dig över ekonomin på samma sätt längre.
  • Du kan skapa ett sparande. Även om du tidigare inte har haft ett sparande kan du med budgetens hjälp dra in på onödiga utgifter för att få in ett sparande. Om du har ett specifikt mål som du vill spara till kan du lägga in sparandet som en fast del av din privatekonomi.
  • Du ger bra ekonomiska vanor till dina barn. Om du lever i familj så är det minst lika viktigt att skapa en budget som om du är singel. Om du har barn kommer dina ekonomiska vanor säkerligen att överföras på dem och om du har sunda ekonomiska vanor och har full koll på din ekonomi så ökar det chansen att även dina barn får samma sunda vanor.
  • Du kan få mer pengar över. Med en budget får du mer koll på din ekonomi och ser vart du kan spara in för att kunna ha pengar kvar på kontot i slutet av månaden istället för att alltid ha tomt.

Att skapa en budget ger alltså stora fördelar och det centrala är alltså att med en budget får du helt enkelt mer koll över din ekonomi och kan även påverka ekonomin på ett helt annat sätt än när du inte har denna översikt över inkomster och utgifter.

Redo att skapa din egen budget nu? I så fall ska du läsa uppföljningen av denna bloggpost här.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.