Fortkörning – så kan du skydda dig mot böter

För en tid sedan åkte en bekant fast för fortkörning. Han fick höga böter och självklart ångrade han sig bittert. Kanske faktiskt mest på grund av det stora hålet i plånboken. Men tydligen kan du skydda dig ekonomiskt ifall det skulle hända att polisen eller fartkameran skulle ta dig för fortkörning och du blir tilldelad böter. För min del är det nog bara en tidsfråga innan det händer men är det okej att försäkra sig mot böter?.


Givetvis kan man aldrig försäkra bort det juridiska eller moraliska ansvaret av en fortkörning. Det ansvaret tycker jag självfallet att man ska ha. Men nu finns det alltså försäkringsbolag som hjälper dig med den ekonomiska delen av fortkörningsstraffet. Autosafe.se som är ett av de försäkringbolag som erbjuder den här typen av försäkringar ersätter dig till exempel upp till 3 gånger per år och med ett tak på 10.000kr årligen. Försäkringspremien som man få betala för detta är 495.-/år.

böter för fortkörningTydligen finns det många som anser att detta är en bra typ av försäkring då de på sin webbsida skriver att de idag har över 2000 medlemmar. Med tanke på hur jag kör så får nog även jag erkänna att jag borde teckna mig för en sådan. Redan vid överträdelse med 1-10 km/h är boten idag 1500 kr och från 26-30 km/h är bötes-beloppet 3200 kr och det är ju en hel del pengar…

Ur ett entreprenörsperspektiv är det intressant hur man gör affärer av ett väldigt vardagligt och relativt ofta förekommande ”problem” som vi till mans stöter på. Men ska man verkligen kunna försäkra sig mot böter? Är det seriöst? Vad anser du? Är inte grundtanken att det ska svida lite i plånboken?

7 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Feltänkt! Även om man kanske anser att fortkörning är ett ringa brott så kan det inte vara moraliskt försvarbart att försäkra sig mot lagbrott. Drar vi det till ytterligheter så kan du i så fall köpa en försäkring för alla brott där straffskalan innebär en större eller mindre summa. Det finns lagöverträdelser som kan ses som värre än de i trafiken men där straffet är någon form av böter. Ska du då med ekonomiska krafter ha möjlighet att stå över lagen? Enligt min mening är den här formen av näringsidkning inte försvarbar i någon form. Försäkringar ska skydda oss mot olyckor som vi inte styr över. Det är själva grundtanken med försäkringar! Att som företag tjäna pengar på att personer begår lagbrott hör inte hemma i ett modernt rättsamhälle. Finns det försäkringar mot snatteri, stöld, rattonykterhet? Om vi tar snatteri som exempel så utsätter du där inte någon annan för livsfara, vilket du gör med fortkörning i trafiken. Är det rimligt med en försäkring mot snatteri? Nej, anser nog de flesta av oss. Ska det då finnas en försäkring mot ett lagbrott där du utsätter dina medmänniskor för en fara? Tänk om, tänk rätt!

 2. Nej det är självklart inte seriöst eller försvarbart på något sätt, håller med Martin fast upprörs antagligen mer av detta än vad han gör. Hur kan man anse ett brott vara ringa samtidigt som man erkänner att man i o m samma brott utsätter människor för livsfara??? Jag kan inte komma på något annat brott (förutom rattfylleri) som är allvarligare än detta och ändå bara straffas med böter…. vad tänkte du på Martin?

 3. Ser inte problemen med en dylik försäkring!
  Om du tycker det är ok att betala andras böter via en försäkring är det upp till var och en.
  För man skall inte inbilla sig att inflödet hos bolaget är mindre än utflödet.
  M.a.o ”betalar” du kollektivt böter åt andra trots att du inte åkt dit själv.

 4. Vem utsätts för livsfara om du t.ex kör 110km istället för 90km/h, helt ensam på en helt ren och torr bred väg med mitträcke en vårdag?
  Generalisera inte fortkörning… försök inte att moralpredika. Fri fart i tyskland då.. Där borde ju människor utsättas för livsfara 100% av tiden i bilen på de vägarna?
  För de är ju definitivt de super ikntelligenta syltarna vid vägkanten som vet hur fort folk borde få åka just DÅ, väder o vind o sådant har ju skylten full koll på.

  Folk väljer själva att köra för fort eller att snatta(som ni nämnde), båda med risk för att åka dit. Nu är de så att jag åker 4000mil per år, mycket bil på kvällar, nätter utan annan trafik i närheten oftast, vem utsätts för fara DÅ? Jag tjänar ÅTSKILLIGA timmar på att ligga över ”skyltens rekommenderade hastighet” per år.

  Jag brukar dock regelbundet ca per 1,5år få en fortkörningsbot sett över 13års bilkörning.
  Då jag ALLTID (70km/h-vägar o uppåt) ligger över skyltad hastighet anser jag att även om ja får betala en bot per 1,5år att detta är helt okej… Därför tycker jag det är helt förträffligt med en försäkring..

  Kände att nu borde de va dags för en bot igen här i januari, gick in o tecknade denna försäkring hos autosafe, 30dagar senare blev jag klockad 111km på 90väg = 2800kr böter… SYND att den försäkringen redan efter 30dagar hade betalt sig MED RÅGE..

  Jag bara skrattade åt polisen när ja fick boten av han.. (om du bara visste, HAHA)
  Sen fortsatte ja med farthållaren på 120 till arbetet(90väg, 120 på min mätare blev visst 117 i deras värld sen drog de av nån fel-mån vilket resulterade i 111km/h).

  15dagar senare hade de betalt min bot o ja ligger fortfarande o kör mina ca 15-30 över skylten.

  Dock skall tilläggas att ja verkligen uppskattar de ”interaktiva” skyltarna som finns längs Europavägarana o i storstäderna, där de faktiskt ändrar till lämplig hastighet..

  Kör man med insidan så riskerar man ingens liv trots för hög hastighet..

  Kör så de ryker nu!!! Tja på er..

 5. tryckfel…

  super-intelligenta skyltarna (skulle det stå)

  Skall även tillägga att jag ALDRIG varit i närheten att orsaka eller att vara med om en olycka pga för hög hastighet på drygt 50000 körda mil under 13år.

  Dock ser jag DAGLIGEN folk som uppenbarligen inte kan köra bil ordentligt och riskerar andra folks liv genom NOLL uppmärksamhet både framåt men speciellt BAKÅT, fyllekörning, för LÅG fart osv osv… hög hastighet är inte den största livsfaran i vår trafik som så många verkar tro o tycka..

 6. Jag har åkt fast flera gånger för fortkörning, senast 1997. Så gott som alla gånger har jag tyckt att polisen agerat alltför nitiskt. Varför sätta fast vanliga hederliga medborgare? Varför inte ta dom riktiga busarna? Det gäller att vara smart polis. Tänker dom med fel ända av kroppen? Eller tänker dom inte alls? Jag tycker definitivt att polisen agerar fel. Man kan inte skylta alla vägsträckor lämpligt. Vissa vägsträckor bör man definitivt kunna köra fortare än tillåtet och då ska man inte behöva riskera att åka fast. Jag kör fortare än tillåtet varje gång jag är ute och åker, åtminstone någon sträcka, det är jag rätt säker på. Det måste vara fel att slumpen avgör om man åker fast. Polisen gör ett dåligt jobb i detta avseende, det är min sammanfattande erfarenhet.

 7. Mike & Anders: Samhället hade varit så mycket bättre utan er. Fy fan.

  Martin: Word!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.