Goda råd från de bästa investerarna: Så ska du tänka när det är skakigt på börsen

Som småsparare med investeringar i aktier och fonder så kan det ibland kännas som att man åker runt i en torktumlare. Marknaden verkar lida av en bipolär sjukdom – den svänger i stämningsläge med både överdrivna toppar och dalar och verkar mest vara styrd av dessa känslor snarare än av fundamentala fakta. Så hur ska du då tänka som småsparare när det är skakigt på börsen? Jag tänker att det kan vara klokt att luta sig mot några av historiens bästa investerare och vad de har att säga om saken.

Turbulens på börsen kan vara en verklig räkmacka för dem som vet vad de gör, men för de flesta av oss kan det kännas som att man åker berg-och-dalbana utan att någonsin få kliva av. Ena sekunden känner man sig som en finansguru à la Warren Buffet, och nästa sekund vill man bara krypa under en filt och aldrig mer titta på sin aktieportfölj.

Men lugn bara, det finns en anledning till att Benjamin Graham sa: ”The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.” Och det är just det som är poängen. Att investera på börsen handlar inte om att få kortsiktiga vinster, utan om att långsamt men säkert bygga upp sin förmögenhet över tid.

Peter Lynch, författaren till ”One Up On Wall Street”, sa en gång: ”In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten. You’re never going to be right nine times out of ten.” Det betyder att det är okej att göra misstag, så länge man gör fler bra beslut än dåliga.

Så vad ska man göra när det är turbulens på börsen? För det första, ta det lugnt. Panik och kortsiktiga beslut kan leda till katastrofala förluster. För det andra, tänk på att börsen har en tendens att återhämta sig över tid. Så om du har investerat i bra företag med en stark grund, kan du vara säker på att dina investeringar kommer att återhämta sig över tid.

Sist men inte minst, som Warren Buffet en gång sa: ”We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.” Det betyder att när alla andra panikar och säljer av sina aktier, kan det vara en bra tid att köpa. Men när alla andra är optimistiska och köper aktier (ibland till vilket pris som helst), kan det vara en bra tid att sälja och ta hem vinsterna.

Så ta det lugnt, ha tålamod och håll dig till din investeringsstrategi. Som stöd i detta vill jag skicka med några kloka och tänkvärda citat från några av de bästa investerarna genom tiderna:

During downturns, the best thing an investor can do is identify and buy shares of high-quality businesses with temporarily depressed earnings.” – Peter Lynch

The intelligent investor is a realist who sells to optimists and buys from pessimists.” – Benjamin Graham

In the short run, the market is a voting machine, but in the long run, it is a weighing machine.” – Benjamin Graham

The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.” – Warren Buffett

The stock market is filled with individuals who know the price of everything, but the value of nothing.” – Philip Fisher

Opportunities come infrequently. When it rains gold, put out the bucket, not the thimble.” – Warren Buffett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.