Håkan skriver

Vegetarisk Stroganoff

Vegetarisk Stroganoff

Stroganoff är en prisvärd och praktisk måltid i vardagen. Det är dessutom en rätt som fungerar utmärkt att göra vegetarisk. Det här är ett laktovegetariskt recept (innehåller mejeriprodukter) men det går också att köra rätten vegansk. Byt då ut mejerigrädden mot sojagrädde. Tidigare har Håkan skrivit om sin favoritstroganoff här på Recepten. Rätten går lämpar…

Mycket kokböcker på bokmässan

Mycket kokböcker på bokmässan

Igår besökte Petter och jag den pågående bokmässan i Göteborg. Givetvis var vårt mål att kolla in kokböcker och eventuellt möta några av de matprofiler som står bakom böckerna. Sophie Berlin, aktuell med boken Sophies mat, Fredrik Eriksson, aktuell med boken Sill och strömming, Paul Svensson, aktuell med boken Pauls kök, Roy Fares, aktuell med…

Filmjölksbröd

Filmjölksbröd

Enkelt, snabbt och gott. Ungefär så kan man beskriva det filmjölksbröd som har kommit att bli ett av de mest bakade bröden hemma hos oss. Det här filmjölksbrödet är ett perfekt matbröd med sin rustika karaktär och de många olika mättande ingredienserna. Vid ett mellanmål eller till frukost så ger det en fin mättnadskänsla utan…

Bruna bönor – trendriktig höstmat  att äta med gott samvete

Bruna bönor – trendriktig höstmat att äta med gott samvete

Öländska bruna bönor har skyddad geografisk beteckning. Organisationen Slow Food har givit bönan status som mathantverk av hög kvalitet värt att bevara. Bönor i allmänhet och den bruna bönan i synnerhet förtjänar uppskattning och kärlek. Bruna bönor med fläsk är klassisk husmanskost och förgyller lunchtallriken titt som tätt. I butikerna är plastkorven med bönor en…

Projektet: Lax (del 1)

Projektet: Lax (del 1)

Det här är först delen – och den första artikelserien – i något som vi här på Recepten.nu har döpt till Projektet. Genom ett antal artiklar kommer vi att beskriva ett matprojekt som kräver lite mer tid och lite mer planering än de vanliga snabbrecepten. I gengäld blir förhoppningsvis maten ännu godare och kanske även…

Nils Norén 10 tekniker 100 recept – Kokboksrecension

Nils Norén 10 tekniker 100 recept – Kokboksrecension

”Någon bättre kock finns inte och inte heller någon bättre lärare” slår den New York-baserade kocken Marcus Samuelsson fast i ett insmickrande förord om bokens författare. Nils Norén fortsätter sedan i sin egen inledning med att förklara att matlagning är både en konst och ett komplext hantverk och att läsare av 10 tekniker 100 recept…

Drömmar

Drömmar

Drömmar är en spröd liten kaka som har en benägenhet att dyka upp på kakfat lite här och där. Antagligen för att de är så enkla att baka men främst på grund av att de smakar gott och smälter fint i munnen. Detta receptet på Drömmar ger en något mer fibrig kaka då mjölet delvis…

Bohuslänska brödkakor

Bohuslänska brödkakor

Bohuslänska brödkakor hittar man under fliken matbröd i min frus handskrivna receptsamling med spiralpärm. Precis som med en hel del andra mer eller mindre utförliga recept i denna samling så är detta recept ett som vi ofta återkommer till. Detta recept ger ljusa fina brödkakor med en lite seg struktur som är underbara nygräddade. Doften…

Håkan Liljeqvist

Håll dig uppdaterad med kurerat innehåll och de senaste rubrikerna, allt levererat direkt till din inkorg. Prenumerera nu för att ligga steget före och aldrig missa något.

Hoppa till innehåll ↓