Projektet: Mjölksyrning del 3 – Tunnbrödsrulle med surkål

Projektet: Mjölksyrning del 3 – Tunnbrödsrulle med surkål

Vi har nu hunnit fram till den tredje och sista delen av mjöksyrningsprojektet. Tidigare delar kan du läsa här och här. Det är dags att använda den syrade och smakrika kålen i en snabbmatsklassiker: tunnbrödsrullen. Vid sidan av mat är film ett av mina stora intressen. Därför besöker jag regelbundet filmfestivalerna i Berlin, Göteborg, Köpenhamn…

Veckans gastronomisk ord – Tryffel

Veckans gastronomisk ord – Tryffel

Tryffel kallas ofta ”det svarta guldet” och är en högt skattad delikatess inom gastronomin. Men vad är tryffel egentligen för något? Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta…

Morotssoppa med ingefära

Morotssoppa med ingefära

Det här är ett recept som har hämtat stor inspiration från Anna Bergenströms Annas Mat. Ur en mängd lockande rätter blev Elliots morotssoppa med ingefära det första recepten jag valde att laga från hennes fina kokbok och jag blev inte besviken. Det är en vegetarisk och smakrik soppa som värmer gott nu när hösten är…

Skurna nötkakor

Skurna nötkakor

Vi laddar för det stora kafferepet som Petter och jag kommer att avsluta denna månad med. Skurna nötkakor är lätta att baka och blir spröda och fina. I nötkakorna utnyttjar man rågsiktssmaken som ett komplement till en liten mängd nötter och får många små fina kakor på ett kick. Det är ingen hemlighet att jag…

Syltkakor

Syltkakor

På senaste redaktionsmötet blev vi ordentligt fikasugna och utsåg november till småkakans månad. Sju sorters kakor (minst) bakas och presenteras på sajten under de närmaste veckorna. Första kakan ut är ett måste när det skall dukas upp till kaffekalas. Syltkakan – vi älskar dig! Syltkakor går att variera efter tycke och smak. Som vanligt gäller…