Veckans gastronomisk ord – Tryffel

Tryffel kallas ofta ”det svarta guldet” och är en högt skattad delikatess inom gastronomin. Men vad är tryffel egentligen för något?

Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något nytt, jag lär mig garanterat massor. Denna vecka känns det lite extra lyxigt då det handlar det om tryffel. Så här följer min förklaring på veckans gastronomiska ord.

Tryffel – Den underjordiska svampen tryffel är oerhört aromatisk, fruktansvärt dyrbar och finns i ca 70 olika arter. Den finaste vita tryffeln kommer från trakterna kring Alba i Piemonte, Italien, medan Sydfrankrike står för den bästa svarta tryffeln. Det finns speciellt dresserade tryffelhundar och tryffelsvin som bökar fram den åtråvärda svampen ur jorden. ”Falsk tryffel”, som används till bl.a. leverpastej, är helt enkelt fårticka.

Faktum är att det finns tryffel även i Sverige. På Gotland är det just nu säsong för tryffeljakt och om du vill uppleva denna jakt så kan jag tipsa dig om Risungs gård i Rute socken där det arrangeras tryffelvandringar med eller utan övernattning. Priserna på den gotländska svarta tryffel varierar mellan 300–700 kronor/hektot, beroende på kvalitet och storlek.

En annan sorts tryffel som du inte behöver en tränad hund eller gris för att hitta är chockladtryffeln. En chokladtryffel består av smält choklad blandad med smör eller grädde och smaksatt med exempelvis konjak.

För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.