Vi har nu hunnit fram till den tredje och sista delen av mjöksyrningsprojektet. Tidigare delar kan du läsa här och här. Det är dags att använda den syrade och smakrika kålen i en snabbmatsklassiker: tunnbrödsrullen.

Vid sidan av mat är film ett av mina stora intressen. Därför besöker jag regelbundet filmfestivalerna i Berlin, Göteborg, Köpenhamn och Stockholm. Då brukar tiden mellan filmvisningarna vara knapp och måltiden blir därför korv som inmundigas på stående fot. Som tur är har städerna skilda korvtraditioner vilket i vart fall bidrar till någon form av variation i kosten. Filmåret inleds i Göteborg i slutet av januari och där blir det korvspecial med räksallad på Järntorget. Därefter följer min största favorit: Berlin och currywurst vid Banhof Zoo. Mängder av majonnäs och tät trafik är naturliga tillbör i det gathörn av Berlin jag kallar mitt, och där februaridagarna är råkalla. Därefter följer dansk pölse i Köpenhamns vårsol och nu i november blir det stockholmarnas snabbmatsfavorit tunnbrödsrulle. I år är det dock första gången sedan 2000 som jag inte besöker filmfestivalen i huvudstaden och kanske är det därför som suget infann sig till att komponera en Recepten.nu:s egna tunnbrödsrulle. Eller rättare sagt två: en med tjock grillkorv från ett lokalt charkuteri och en rulle med två vegetariska korvar. Gott blev det och ordentligt mätta blev vi.

Recept: Tunnbrödsrulle á la Recepten.nu

Om receptet: Det här blir en bastant tunnbrödsrulle där den kryddstarka och syrliga Kim chin blir pricken över i:et. Rotmos istället för potatismos ger en robust och lantlig känsla.

Ingredienser

  • Tunnbröd
  • Kim chi eller surkål
  • Korv
  • Rotmos
  • Senap

Så här gör du!

  • Gör rotmoset och stek korven. (Rotmosrecept: skala och dela i mindre bitar lika delar kålrot och potatis av mjölig sort (ex. King Edward). Skala och dela även ett par morötter. Lägg kål och morötter i kokande vatten och efter tio minuter även potatisen. När allt är mjukt slår du av merparten av kokspadet, men sparar några deciliter i en skål. Mosa de kokta rotfrukterna med en potatisstöt. Rör i en klick smör, kokspad till lagom konsistens, en buljongtärning och smaka av med peppar. Klart)
  • Lägg tunnbrödet på en tallrik. Fyll på med kim chi, rotmos, korv och senap. Vik ihop.
  • Garnera med lite persilja.
  • Hugg in!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.