Projektet: Mjölksyrning del 3 – Tunnbrödsrulle med surkål

Vi har nu hunnit fram till den tredje och sista delen av mjöksyrningsprojektet. Tidigare delar kan du läsa här och här. Det är dags att använda den syrade och smakrika kålen i en snabbmatsklassiker: tunnbrödsrullen.

Vid sidan av mat är film ett av mina stora intressen. Därför besöker jag regelbundet filmfestivalerna i Berlin, Göteborg, Köpenhamn och Stockholm. Då brukar tiden mellan filmvisningarna vara knapp och måltiden blir därför korv som inmundigas på stående fot. Som tur är har städerna skilda korvtraditioner vilket i vart fall bidrar till någon form av variation i kosten. Filmåret inleds i Göteborg i slutet av januari och där blir det korvspecial med räksallad på Järntorget. Därefter följer min största favorit: Berlin och currywurst vid Banhof Zoo. Mängder av majonnäs och tät trafik är naturliga tillbör i det gathörn av Berlin jag kallar mitt, och där februaridagarna är råkalla. Därefter följer dansk pölse i Köpenhamns vårsol och nu i november blir det stockholmarnas snabbmatsfavorit tunnbrödsrulle. I år är det dock första gången sedan 2000 som jag inte besöker filmfestivalen i huvudstaden och kanske är det därför som suget infann sig till att komponera en Recepten.nu:s egna tunnbrödsrulle. Eller rättare sagt två: en med tjock grillkorv från ett lokalt charkuteri och en rulle med två vegetariska korvar. Gott blev det och ordentligt mätta blev vi.

Recept: Tunnbrödsrulle á la Recepten.nu

Om receptet: Det här blir en bastant tunnbrödsrulle där den kryddstarka och syrliga Kim chin blir pricken över i:et. Rotmos istället för potatismos ger en robust och lantlig känsla.

Ingredienser

  • Tunnbröd
  • Kim chi eller surkål
  • Korv
  • Rotmos
  • Senap

Så här gör du!

  • Gör rotmoset och stek korven. (Rotmosrecept: skala och dela i mindre bitar lika delar kålrot och potatis av mjölig sort (ex. King Edward). Skala och dela även ett par morötter. Lägg kål och morötter i kokande vatten och efter tio minuter även potatisen. När allt är mjukt slår du av merparten av kokspadet, men sparar några deciliter i en skål. Mosa de kokta rotfrukterna med en potatisstöt. Rör i en klick smör, kokspad till lagom konsistens, en buljongtärning och smaka av med peppar. Klart)
  • Lägg tunnbrödet på en tallrik. Fyll på med kim chi, rotmos, korv och senap. Vik ihop.
  • Garnera med lite persilja.
  • Hugg in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.