Skriva en bok: att komma till skott

Nu har jag precis läst boken Skriv på! av Elisabeth George och är verkligen taggad att börja skriva en bok (kan verkligen rekommendera boken till alla och envar som funderar över att skriva en bok). Men tomma burkar skramlar mest heter det visst. Fast nu kanske man skulle ta och skärpa till sig och få det gjort också. Här är ett skäl så gott som något.


#Uppdatering:
SÄPO-spionen (?) Kajsa Ingmarssons råd är väl värda att ta till sig:

1. Bestäm dig! Annars blir boken aldrig skriven.

2. Skriv! Det räcker inte att ha en bra idé och sitta på fik och snacka med kompisar. Du har flera månaders hårt skrivarbete framför dig och därefter en massa jobb med att redigera texten.

3. Avsätt tid. Ingen upptäcker plötsligt att han har tre timmar över varje dag. Rensa almanackan de närmaste månaderna.

4. Skriv om det du känner till. Varför skildra kärlekshistorien genom en tulpanodlande 1600-talsmänniska i Holland, om du är på jakt efter den inre historien?

5. Använd din vardag. Förankra historien i en tillvaro som många känner till. Lyckas du förmedla känslan av att torka diskbänken kan du känna dig stolt.

6. Någon att identifiera sig med. Du må skriva om rymdgubbar, men berättelsen blir ointressant om läsarna inte kan knyta an till minst en av karaktärerna.

7. Njut av att få vara Gud! En rolig aspekt av skrivandet är att det är du som bestämmer över världen du skildrar.

29 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Tjenare, undra hur många sidor (a4:an) som det minst bör vara i en bok, det är förvisso som att fråga hur långt ett rep bör vara men jag menar, brukar man sätta något minimum?

  tack på förhand

 2. Hej, jag älskar att skriva och har nyligen skapat fantasy världen Newani, jag går i nian nu och har fullt upp med plugg,träningar och annat som måste göras, jag försöker sitta vid datorn/blocket o skriva så ofta som möjligt (hrm, har lyckats bli datanörd-stämplad i familjen).
  Jag har dock fastnat lite med min Guda-tro, jag har byggt upp en tro, men får den inte alls så trovärdig som jag vill ha den, och det jobbigaste av allt; Hitta på namn till alla :O

  Mvh Jenny

 3. Hej, jag valde att skriva och trycka en bok som projektarbete i trean. Även om det var segt ibland, var det jätteroligt! Jag har skrivit många långa noveller innan, bl a en på 100 a4 06 och en på 185 a4 under 07, men har aldrig kommit av att trycka eftersom det har känst krångligt och invecklat. Men nu när jag väl ska göra det, var det inte så farligt som jag trodde. Jag tycker att alla som har författardrömmar där ute borde verkligen sätta sig ner och skriva sin historia, för det är så fruktansvärt roligt att läsa alltihopa sen efteråt!

 4. hej, jag har funderat länge på att skriva en fantasy bok, jag har några bra ideer, men jag kan inte setta ihop det, jag bara dagdrömmer om vad jag ska skriva.
  Är det någon som har några tips om hurman kan göra?

 5. Jag blir snart arbetslös och tänkte att det skulle vara ett bra tillfälle att försöka skriva den där boken jag så länge har tänkt på men jag vet inte hur jag ska börja jag skulle vilja ha några tips om hur man kommer igång.

 6. Hej! Jag håller på att skriva en bok som jag tror kommer att bli jätte bra. Men jag undrar hur man gör sedan när man vill få ut den i tex bok affärer osv hur man säljer boken till andra personer. Hur man gör för att sedan få boken att bli film. Tacksam för svar MVH Ebba

 7. Hej igen! Idéerna till THE fantasybok kommer alltmer sällan just nu och medan jag låter den ta sin tid så har jag kommit på VÄRLDENS idé (ni vet, boken som när den är klar nästan kommer att konkurera ut självaste Harry Potter), men det här är cruxet..
  Jag tänkte låta mina karaktärer bo i en stad i England, inte så långt ifrån London. Men eftersom jag aldrig har varit i England eller kommer kunna åka dit bara sådär för att se stället och sedan kunna återge platsen på ett bra och rättvist sätt i ’boken’ så funderar jag på om man kan skapa en egen stad? Ge den sin historia, sina sevärdigheter och sin befolkning?
  På så vis skulle det ändå kännas ganska levande, även om platsen utger sig för att ligga där det annars (i verkliga livet) bara är vetefält…

  /Jenny, tack förresten för din uppmuntran, jag tänker inte ge upp i första taget!

 8. Hej!
  Som alla andra på denna sidan, har jag beslutat att skriva en bok! En fantasy-bok, som jag hoppas blir vädligt bra mot slutet. Jag har läst ett par böcker i förväg på vad man ska fundera på innan man skriver och fått på så vis många bra tips!
  Frågan är, har du några tips på var man kan printa upp sidorna till en bok? Jag har satt en deadline i Februari- men vill vara ute i god tid så att jag inte stressar.
  Jag har varit inne på en massa sidor, men antingen binder man sig till något eller så är det för dyrt.
  Skulle vara OÄNDLIGT tacksam för svar!
  // Optimisten.

 9. jag vill skriva en bok för att jag älskar att skriva oc har bra fantasy:p

 10. Jag har ett jättebra tips till alla er som skriver en bok. Gå in på Google Earth när ni gör er research. Där kan man klicka på gatuvy, och se sig om i 360 grader i olika städer. Utmärkt redskap! Lycka till.

 11. Boktryckeiet Blackwell på Charing Cross i London tryck din egen bok eller en gammal klassiker på 5 min och därtill bara för struntpeng

 12. Jag håller på att skriva en bok just nu som några av mina vänner får läsa korta snuttar av och mer än en gång har jag lyckats få flertalet av dom tårögda och några har rent av gråtit.

 13. Hej!
  Jag har skrivit en kok bok men har svårt med ekonomi att ge ut den.
  Jag har hört att det finns bokförlag som ger ut efter beställning. Alltså de trycker så länge det finns efterfråga och även styckvis. Är detta sant vet Ni om något förlag som gör så?
  MVH Abbe

 14. Bra tips, tack!

  Jag är tretton år, snart 14. Det låter förmodligen väldigt ungt, men ja tycker inte åldern spelar väldigt stor roll om man nu kan skriva. Jag älskar att skriva, att skapa egna världar och personligheter och att se lyckan i folks ögon när det verkligen gillar ens berättelse. Men det är svårt att skriva utan namn som känns rätt, i alla fall för mig. Men nu har jag lyckats få perfekta namn och berättelsen bara forsar fram. Men dock skulle jag gärna vilja ha lite tips av någon som vet mer än jag, för jag är nog inte så bra som jag skulle kunna vara. Och jag går ju i skolan, men tyvärr håller vi inte på med skrivande just nu så jag lär mig inget om det. Men tips tack, om någon har tid :D Tips om en bra bok också? XD Jag älskar fantasy :)

 15. Jo, jag vill börja med att skriva en bok. En Fantasy – bok skulle vara kul! Eftersom man kan få ut så mycket av Fantasy. man bestämmer ALLT, man kan verkligen låta sin fantasi flöda!
  Namn, Personligheter, varelser, Historia, platser… Allt låter så läskande!
  I alla fall… Vill börja, men hur är egentligen ett bra sätt att börja?

 16. Jag håller på att skriva en bok, men innan första kapitlet ska jag ha en förklaring om då-tiden. I avslut av vissa böcker som heter ”epilog”. Men vad heter s.k. inledningen?

 17. Jag håller på med en bok den heter död i skuggornas dal och handlar om livet i Kalmar län som är för mig skuggornas dal.

 18. Jag har funderat länge på att skriva en bok och kommit på jätte många bra ider, Men jag vet bara inte hur jag ska börja

 19. Ja,hur börjar man och vart slutar man?Jag funderar dagligen kring detta.Att skriva käns för mig som för många andra, som att gå in i ett vitt rum som väntar på att fyllas av färg .Det är spänande,och man verkligen längtar efter att packa upp färgburkarna och dra det första penselsträcket.Det sköna är att det fins liksom inga regler…Fondvägg eller inte fondvägg det är upp till dig.Prickar eller ränder.Skapa vad du vill!Men ibland, vilket jag tror de flesta kan känna. Så blir man helt förvirrad bland alla penslar.Shit grönt, blått, rutigt, pluss prickar och lite sträck där.Det skär sig helt enkelt. Och man vet inte vad man tillslut skall göra åt det.Mitt råd skulle nog vara. Sätt dig ner i lugn och ro.Och tänk. Kan jag måla över det eller kanske jag skall låta det vila ett tag för att inte stressa fram en upp -och -nedvänd regnbåge.Kör du fast mitt i storyn.Låt det vila ett tag helt enkelt.Du kommer på det till slut!Någonstans så vet du endå, vad du vill.Ibland behöver en ide få växa i lugn tackt, för att få ett skönt resultat.Andra gånger har jag liksom många andra,klivit in i rumet och bara stått stilla. Betraktat och inte kommit på vart jag skall sätta penseln.Och då har jag intalat mig själv. Släpp tyglarna! Det kan inte bli fel. Ordet fel, existerar inte i skrivarstugan.Saker kan bara bli rätt.Så kämpa!Det tänker jag göra.

 20. Mitt skrivande har gått i stå och det kommer bara bitar i bland, men att skriva har väl alltid varit en dröm,kommer kanske att så förbli.
  Ser bara att det verkar vara Fantasy som gäller och det kan jag skriva på om men vad sägs om verklighets-fantasy då, det är, känns det som regel lös det med, men som alla blivande (författare) kämpa på detta är ett tidsödande och prövande sätt att fördriva tiden på kämpa kämpa kämpa.

 21. Hej… Jag har en fantasy berättelse i huvudet som är på väg ner på papper ”datorn”. Rättare sakt så har jag redan skrivit en berättelse på 49 A4 papper (på datorn igen) men fastnade just där. Jag började skriva på en ny, som nu har blivit 12 A4. Jag är 19 och har gått ut skolan. Jobbar borta och älskar att läsa böcker. Men jag får inte tid till det. Har fullt upp med att sova på nätterna och på helgerna när man komemr hem, vill man bara skriva egentligen. Men då äre det vännerna som härjar och jag kan ju inte säga nej.

  Mitt problem med skrivandet är… vart ska man sätta vissa tecken. typ , eller – man ska ju sätta dit dem där man lägger till extra information men det blir bara ett , för mig. Hjälp! :)
  Eller om det finns någon som skulle vilja se en liten del av min berättelse och ge mig tips så säg gärna till!

 22. Johan, angående skiljetecken som, och – är mitt tips att du köper eller lånar tex svenska skrivregler ett häfte på ca 100 sidor som med många exempel förklara detta med kommatering som inte bara kan användas för att räkna upp saker, vilket dock är vanligt, utan för att betona en text på olika sätt. Detta med kommatering är lite av personligt tycke och smak även om det finns regler…

 23. Hej till alla som undrar vart man ska börja…
  Jag kan berätta lite om hur jag gör för att komma igång.
  1. Sätt pennan mot pappret (fingrarna på tangentbordet) och skriv ett ord. Så gör jag när jag inte vet vart ska börja och har en ide om historien jag vill skriva, men inte riktigt vet några specifika detaljer. När jag väl sitter där med alla verktygen vid mina fingertoppar börjar orden nästan rinna av sig själva. Ibland blir det lite huller om buller med händelser i början, men det är lätt att stuva om sen.
  2. Ha lite struktur! Som jag gillar det bäst är att dela upp min historie i olika filer.
  – En fil där jag skriver från början till slut. Här fokuserar jag bara på texten och berättelsen, inte formateringen. Här använder jag ofta olika färger för att ange om en paragraf/text är ett utkast som måste ändras, eller en komentar som jag måste komma ihåg i något sammanhang, etc.
  – Sen har jag ett dokument där jag skriver ner noteringar, såsom idéer, sådant som jag vill ska hända, eller beskrivningar på karaktärer, namlistor etc. När det blir mycket här kan jag dela in det i mindre filer, men föredrar egentligen att dela upp olika texter i kapitel med en innehållsförteckning så det bara är att fylla på efter hand. Försök bara att se till att inte hela historien hamnar här.
  – Ett dokument som är enbart för utskrift. I detta dokument ändrar jag aldrig i texterna, bara formateringen så att det blir läsbart på papper. Jag skriver alltid ut på papper när jag ska gå igenom texten eftersom man lättare ser felen och man kan anteckna (kladda) i kanterna med penna utan att det blir för rörigt.
  3. Planera inte historien för mycket! Jag har märkt att när jag väl sitter ner och börjar skriva kommer ofta saker av sig självt. Jag måste inte veta alla detaljer i förhand, jag har några riktlinjer som jag vill följa, men allt däremellan kommer naturligt av sig själv.
  4. Låt det flöda! Även om du inte skriver exakt så som du vill att någonting ska hända, eller hittar alla de rätta orden direkt, skriv ner det som kommer för tillfället, det går alltid att ändra sen. Dessutom kommer du att få en massa bra idéer medan du skriver som du kanske inte hade kommit på annars.
  Men, som sagt, sätt pennan mot pappret och skriv, det kommer att börja flöda av sig självt.
  Och lycka till! :)

 24. Hej allihopa! Jag älskar att skriva och har skapat en värld jag kallar Ashran. Temat är fantasy men ganska seriöst och inte så barninriktat, dock är jag bara femton år men skriver på ett ganska vuxet sätt. Boken handlar om att människor hittar en man efter ett krig som ingen vet vem det är, och sanningen visar sig vara hemsk, och bidrar till att världens öde är i fara. Jag gillar att skapa kulturer och historia genom ren fantasi, och är bra på att detaljerat beskriva städer. Mitt problem är kanske att jag övertänker småsaker och fastnar för ofta. Men mitt största problem är att jag inte vet hur man drar ut på en text i kvantiteten, men fortfarande håller kvaliteten. Man kan säga att jag har en talang men vet inte hur man använder den. Om någon som är mer erfaren än jag skulle hjälpa till med mitt problem, skulle ni vara Gudar i mina ögon!
  Tack i förhand.

 25. Jag har en del problem med min bok. Den är helt och hållet fantasy, och en tid med krig och förtvivlan.

  Mitt enda problem är att jag mäste begränsa mig hela tiden.

  Som så här, När jag var mindre älskade jag sagan om ringen. Sagan om de två tornen är fortfarande min favoritfilm, men sagan om konungens återkomst är 2a, och härskarringen 3a. Mina favoritfilmer har alltid varit filmer som dessa, men troja och kingdom of heaven är också filmer som är bland mina favoriter.

  Men till saken, när jag såg sagan om ringen filmerna var jag 6-9 år, jag älskade dem precis som alla andra i min ålder gjorde då. Jag fattade ju vad som hände i filmerna, men inte allt om ni förstår, jag har läst böckerna också, men aldrig satt mig in i alvspråket, historiska slag, gamla kungar och städer osv. Så min kunskap om det, är bara det som du får ut ifrån filmen.

  För någon vecka sedan började jag skriva min bok. Har alltid haft det i bakhuvudet, och tänkt att jag nog skulle göra det någon gång, men lät det liksom börja av sig själv, utan att jag pressade mig själv.

  Jag har skrivit ungefär 5 sidor med namn, platser, djur, historiska händelser, och alv och människohistoria, inklusive de andra raserna som är med.

  Men jag kör fast ungefär 3 gånger per sida. Och anledningen är att när jag skriver ut namn på saker som jag har tänkt mig att ha med i berättelsen i flera år, så tvingar jag mig själv att kolla upp det på google. Och 2/3 gånger är namnet på det jag vill ha med i berättelsen redan taget, eller i alla fall väldigt snarlikt namn och benämningar som är med i sagan om ringen trilogin. Utan att jag, på fullaste allvar nu, någonsin läst, hört talas om, eller sett det här namnet innan. Det är namn som jag själv har kommit på, och som jag alltid tänkt använda.

  Så mitt problem är att jag vet att jag kommer att min bok flera gånger på vägen kommer att bli nervärderad som en sagan om ringen kopia. Kan försäkra att världen, och personerna i min bok inte har någon som helst liknelse eller bindning med sagan om ringen. Men är helt säker på att många många helt säkert kommer att ha den uppfattningen.

  Så min fråga är, är det någon som har något tips på hur jag kan hitta en lösning på det? Jag skulle kunna skriva om namnen på platser, ändra historien, ändra raser och tid etc. Men då skulle det inte längre vara den boken som jag alltid har tänkt att jag skulle skriva. Det är helt enkelt, inget litet problem jag har just nu.

  Tacksam för svar! :)

 26. Hej! Jag har skrivit korta noveller och krönikor och sådant ett tag och har bestämt mig för att ge mig på att kriva en lång berättelse, med andra ord en bok. Jag har massa idér, men det jag tycker är jobbigast är att allt redan käns taget, om ni förstår vad jag menar. Jag måste på något sätt sätta min egen personliga prägel på det jag skriver så att det sticker ut från mängden och det tycker jag är svårt. Jag är visserligen bara 15 år och har mycket att lära, men det är vilket fall som helst ett av problemen jag har. Det, och prestationsångest… Försöker komma över den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.