Uppskjuten belöning är dubbel belöning – våga stå emot konsumtionskulturen

Har du tröttnat på din TV-apparat? Har soffan i vardagsrummet gjort sitt? Är köket hopplöst omodernt och opraktiskt? Med dagens möjligheter till kreditköp är ju detta inget problem. Det är ju bara att åka och handla nya grejer. Eller?

Jag tycker det är smartare att börja spara istället för att handla direkt. Det tycker din plånbok säkert också. Nyckel i detta är uppskjuten belöning.

Vad har du för förmåga att göra en insats idag för att få chansen att att kunna få ut ett större resultat längre fram? Idag lever vi i en konsumtionskultur som nästan börjar bli svår att ifrågasätta. Vill vi ha något så skaffa vi oss det. Nu. Inte sedan.

Flertalet av oss har väldigt lite träning i att praktisera uppskjuten belöning. Att så ett frö idag för att kunna skörda längre fram i livet. Det tror jag är en av anledningarna till att de allra flesta svenskar har precis så mycket pengar att det räcker månaden ut, att vi överlever, och det oberoende av hur höga inkomster vi har. Är inte det märkligt?

Hur många väljer bort luncher ute, den nya mobiltelefonen, krogkvällen eller slötittandet på tv-appareten för att istället placera pengarna eller använda sin tid till att starta upp en verksamhet som på sikt kan generera en inkomst vid sidan av den vanliga anställningen? Min erfarenhet är att det inte är många och för mig är det en gåta.

Jag upplever ibland att det nästan finns en motvilja att satsa nu och att vara medveten om att det kommer att dröja ett bra tag innan det blir pay-back. I denna konsumtionskultur som vi lever i vill de flesta ha nu och betala senare istället för tvärtom. Resultatet blir bland annat att vi fyller våra hem med prylar som vi egentligen inte äger eftersom vi lånat pengarna istället för att spara ihop dem. Gladeligen betalar vi sedan ett överpris för grejerna genom de amorteringar och räntor som följer. Varför gör vi detta? Beror det på trycket från omgivningen, status eller en jakt efter något som kan fylla tomrummet i våra liv? Troligen en mix av allt detta.

Men vad kan du göra? Hur kan du vara lite smartare än alla andra? Vad du kan göra redan nu är att sluta titta på alla andra. För att resa dig upp från detta så behöver du göra saker och ting på ett annat sätt än dina vänner, grannar och samhället i stort gör. Det kan bli början på din resa mot en ekonomisk frihet och en ökad livskvalité.

Att förändra sina inkomster och sin privatekonomi kräver inga superhjälteegenskaper, komplicerade ekonomiska formler eller rika föräldrar. Det kräver inte ens ”experthjälp” från storbanker utan istället din tid, sunt förnuft, uthållighet, kanske en miniräknare och en förmåga att praktisera uppskjuten belöning.

Notering: Behöver du hjälp med att få bukt på din konsumtion? Kolla in mina 19 tips som hjälper dig att konsumera mindre. Genom att följa dessa så kan du få pengar över som du kan placera eller investera i något som kan generera en extra inkomst i framtiden.

Vad tänker du om konsumtionskulturen och vår förmåga att praktisera uppskjuten belöning? Lämna gärna en kommentar och diskutera nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.