Förr eller senare kanske det kommer en dag då du inte har möjlighet att betala en räkning, eller glömmer bort att betala en räkning i tid. Då kan det vara bra att veta vad som händer.
Generellt gäller det att om man inte betalar en räkning i tid så får man först en påminnelse och om man fortfarande inte betalar så kan räkningen gå vidare till såväl inkasso som till Kronofogdemyndigheten och leda till betalningsanmärkning eller till och med utmätning i värsta fall. Att inte betala en räkning i tid leder också till extrakostnader. Även en liten skuld kan bli stor till slut. Viktigt att veta är också att ifall man inte betalar exempelvis en försäkring i tid kan den sluta gälla, liksom att lån kan förfalla till omedelbar betalning ifall man inte betalar amorteringen i tid.
Vet du med dig att du inte har möjlighet att betala en räkning senast på förfallodagen är det bäst att kontakta fordringsägaren (det företag som har utfärdat fakturan och vill ha pengarna) och meddela detta så får du säkert skjuta på sista betalningsdatum i några dagar alternativt så kanske du kan betala en delsumma eller lösa det hela på något annat sätt. Det går ofta att be om uppskov eller avbetalningsplan även om företaget som du är skyldig pengar redan har skickat påminnelse eller inkassokrav, så tveka inte att agera. Det är lätt att stoppa huvudet i sanden ifall man vet att man har dålig ekonomi, men en skuld försvinner inte och det blir bara dyrare och fler problem ifall man undviker att betala.
Nedan följer en beskrivning för vad som händer om man inte betalar räkningar i tid:
1. Köp
Det börjar med att du gör ett köp på faktura, tar ett lån, tecknar ett abonnemang eller liknande så att du får en räkning hem i brevlådan. Denna räkning eller faktura har en speciell förfallodag, vilket också brukar kallas för sista betalningsdag. Innan den dagen ska du ha betalat räkningen.
2. Påminnelse
Om fordringsägaren inte har fått dina pengar inom en vecka efter att förfallodatumet har gått ut så brukar de skicka en påminnelse. Det innebär helt enkelt att en ny faktura eller räkning skickas ut. Ofta har man då lagt på en påminnelseavgift och kanske även en dröjsmålsränta för de försenade dagarna. En påminnelseavgift brukar ligga på omkring 50 kronor och dröjsmålsräntan ligger på 8 procent av fakturabeloppet. Nu får du en ny förfallodag då pengarna ska vara inne på fordringsägarens konto. Det brukar vara inom 7 – 10 dagar.
3. Inkasso
Om du fortfarande inte betalar trots en påminnelse kan vissa företag skicka ut ytterligare en påminnelse, men vanligare är att räkningen går till inkasso redan efter första påminnelsen. Det innebär att din fordringsägare skickar fakturan vidare till ett inkassobolag. Det brukar ske omkring 7 – 10 dagar efter att påminnelsen förföll. Då kommer du att få hem en ny räkning. Men denna nya räkning kallas för inkassokrav. Då har man ofta lagt på ytterligare en påminnelseavgift, ytterligare dröjsmålsränta samt en inkassoavgift som är på 160 kronor. Nu har du 8 dagar på dig att betala, därefter skickas fakturan vidare till Kronofogden.
4. Kronofogden
Om du inte heller betalar inkassokravet eller hör av dig till fordringsägaren för att be om uppskov eller avbetalningsplan så blir nästa steg för fordringsägaren eller inkassobolaget att skicka vidare räkningen till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Då läggs ytterligare 640 kronor på räkningen. Dessutom kommer Kronofogdemyndigheten att skicka ett krav om betalning där de anger att betalning ska vara tillhanda inom ett visst antal dagar.
5. Utslag, utmätning och betalningsanmärkning
Om du fortfarande inte betalar eller tar kontakt med fordringsägaren, inkassobolaget eller kronofogden kommer Kronofogdemyndigheten att meddela ett utslag, vilket innebär att de fastställer skuldens riktighet. I samband med detta så utfärdar också kreditupplysningsbolagen en betalningsanmärkning. Ett utslag innebär också att Kronofogden har rätt att försöka göra en utmätning på dig för att få in de pengar du är skyldig. En utmätning kan ske av din lön, av din skatteåterbäring eller av dina tillgångar. Kronofogden kommer då att starta en utredning för att kolla igenom din privatekonomi och ditt hem för att se ifall det finns några tillgångar som kan säljas för att driva in pengar för skulden.
En betalningsanmärkning kan anses vara ett bevis för att man inte har skött sin ekonomi och det innebär att anmärkningen kan bli ett hinder ifall man exempelvis vill teckna ett abonnemang, ta ett lån, köpa varor på kredit eller faktura samt få kontrakt på en hyresrättslägenhet. Med en betalningsanmärkning anses man nämligen inte vara kreditvärdig. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år efter det att skulden är betald, så det kan påverka ens liv under en lång tid framöver.