Äppelkaka – Världens snabbaste

Det här är ett lika gammalt som snabbt recept på äppelkaka. Principen är att man gör pajen i stekpanna istället för i ugnen. Äpple är gott att steka men receptet går även att använda med blåbär. Det här är det perfekta receptet om man vill tillaga en snabb efterrätt oavsett om det är vardag eller fest.

Jag roade mig med att ta tiden från det att jag börjad skala äpplet till att pajen stod på bordet. Jag klockade in på sex minuter men det hade troligen gått ännu fortare om jag hade startat spisplattan samtidigt som jag påbörjade äppelskalningen. Stektiden kan variera något beroende på om din äppelsort har ett fast eller mjöligt fruktkött.

Recept: Äppelkaka (snabb)

Om receptet: Det här receptet ger två portioner och man kan även se det som en studie i vad man kan göra med ett överblivet äpple. Enkelheten och snabbheten är grundpoängen med den här pajen. Men det är också ett recept där proportioner och smaker går att variera i oändlighet. Testa med päron, blåbär, eller blanda i ett par plommon. Använd rikligt med kanel eller prova med kardemumma. Byt strösockret mot råsocker eller muscovadosocker. Ska det vara extra festligt slår du på en skvätt konjak eller likör innan du tillsätter ströbrödet.

Snabbaste äppelkakan

Ingredienser

  • 1 äpple
  • 25 gram smör
  • 1-2 msk socker
  • 2 tsk kanel (tar gärna mer)
  • 3 msk ströbröd

Så här gör du!

  • Skala och klyfta äpplet.
  • Smält smöret i stekpannan och lägg i äppelklyftorna.
  • Tillsätt socker och kanel.
  • Stek till äpplena börjar mjukna, anrättningen har fin färg och köket doftar gott av äpple och kryddor.
  • Slå på ströbrödet och vänd runt.
  • Klart att servera.

Serveringsförslag

Kan med fördel förtäras på egen hand tillsammans med starkt kaffe. Naturligtvis är även grädde och glass äppelkakans bästa kompisar.

4 reaktioner på ”Äppelkaka – Världens snabbaste

  1. Precis så kan det vara. Snabbt, enkelt och gott är en perfekt kombination när sötsuget sätter in :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.