Ett fantastiskt bröd

Anna Bergenström nämner saker vid dess rätta namn när hon i sin kokbok namnger ett av sina bröd till Ett fantastiskt bröd. Det fantastiska ligger både i smak, utseende (det ser proffsigt ut även när en amatör som jag gör det) och i att det är så enkelt att göra.

Efter det att Petter recenserat Annas Mat här på Recepten.nu så har jag testlagat några av recepten i boken. Ett av dem är receptet på Ett fantastiskt bröd. Det gick ju liksom inte att låta bli att baka om det nu är så fantastiskt. Och det var det, faktiskt.

Precis som Anna skriver i sin bok så är brödet bäst nybakat. Dagen efter är det fortfarande väldigt gott men något segare och dag tre är min rekommendation att du rostar det eller gratinerar det i ugnen med något smakligt på. Det här är definitivt ett bröd som jag kommer att baka många gånger framöver då det är ett av de bättre jag snubblat över (hittills).

ett fantastiskt bröd recept

Recept: Ett fantastiskt bröd

Om receptet: Jag kan nästa tänka mig att äta detta bröd vid alla typer av måltider, vare sig det handlar om frukost, tillbehör till soppa, picknick, buffé eller som kvällsmacka. Brödet är helt enkelt väldigt gångbart i många sammanhang.

Ingredienser

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12 1/2 dl vetemjöl eller tar du 1 1/2 dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl som jag gjorde när jag bakade det senast
  • knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen

Så här gör du!

  • Börja ditt bak med att mäta upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Över detta häller du lite av din vatten- och mjölkblandning. Rör med en trägaffel, häll sedan i resten av blandningen och rör också ner mjölet.
  • Nu arbetar du snabbt ihop den lösa degen. När du känner dig klar med detta så strör du ca 2 msk vetemjöl över degen, täcker bunken med en bakduk och låter den jäsa i 1-1 1/2 timme.
  • Under tiden som degen jäser så värmer du upp din ugn till 240-250 grader och förser två plåtar med bakplåtspapper, alternativt smörjer dem.
  • Nu är det dags att stjälpa upp degen på bakbordet men innan du gör det så strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bordet så att degen inte klibbar fast. När du fått ut degen ur bunken så ska du inte knåda den. De bubblor som blivit till i degen under jäsningen ska nämligen vara kvar. Istället strör du ytterligare lite vetemjöl över degen och plattar lite försiktigt ut det med handen. Men, som sagt, knåda och kläm inte degen för mycket.
  • När du plattat ut degen så skär du snabbt degen i 6-7 cm smala remsor med hjälp av en degskrapa. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar lite på snedden. Det är ingen idé att du försöker få dina bitar likadana så försök inte ens. Huvudsaken är att de får ungefär samma storlek. Allt eftersom du skär ut dina bitar så lyfter du över dem till plåtarna.
  • Nu är det dags att grädda dessa fantastiska bröd. Det ska göras så snart du fått upp dem på plåtarna, en plåt i taget och i mitten av ugnen. Passa bröden så att de inte blir övergräddade. Ungefär 17-20 minuter var lagom i min ugn.
  • När de är färdiggräddade så tar du ut bröden och låter dem svalna. Eftersom det ska vara lite skorpa på ytan så ska du inte lägga på någon bakduk.

Serveringsförslag

Allra godast tycker jag att detta bröd är nygräddat med smör och ost. Men som jag nämnt tidigare så platsar det i de allra flesta sammanhang.

2 reaktioner på ”Ett fantastiskt bröd

  1. Det här brödet brukade de baka på den öppna förskola jag gick till med barnen när de var mindre. De serverade alltid nybakat bröd istället för kakor. Detta brödet var favoriten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.