Ett smart och naturligt sätt att spara pengar är att inte köpa något. Enkelt att säga men svårare att omsätta i praktiken kanske du tänker. Fast jag vägrar att fastna i denna tanke utan hävdar hurtigt att det såklart går att ändra sina vanor och konsumera mindre. Här ger jag dig 19 konkreta tips på hur du shoppar mindre. En del är kanske lite extrema men ibland behövs extrema åtgärder för att sätta stopp för pengaflödet.
1. Granska dina shoppingvanor. Motiveras dina inköp av dina egna värderingar eller av reklam? Låt dig inte påverkas av konsumtionssamhället och marknadens önskan att du ska konsumera mer.
2. Stanna hemma. Om du inte behöver shoppa för att du verkligen behöver något så stanna hemma. Gå inte och handla bara för att du är uttråkad. Använd inte shopping som en avkoppling eller förströelse.
3. Lämna pengarna hemma. Det enklaste sättet att inte köpa någonting är helt enkelt inte ha några kontanter, checkar, betalkort eller kreditkort med dig när du går ut. På sin höjd tar du en liten summa pengar med dig för eventuella nödsituationer.
4. Undvik plastkort. Prova att sätta ditt kreditkort i en behållare med vatten och ställ hela behållaren i frysen. Det kan vara en bra sak som hindrar dig ifrån att använda kortet vid andra tillfällen än när du verkligen, verkligen inte har någon annan möjlighet. Eller ännu bättre, ge det till en släkting som du kan lita på eller klipp sönder det. Själv har jag inga kreditkort alls och jag kan garantera dig att det går att leva ett väldigt bra liv helt utan kreditkort. Troligen bättre…
5. Köp begagnat istället. Om du verkligen behöver något och har inte kunnat låna grejen istället, fått grejen i julklapp eller kommit över prylen på något annat sätt, så kolla om du kan skaffa dig en bra begagnd variant. Loppisbodarna blir bara fler och fler och Internet ger också fina möjligheter att förvärva begagnade saker i fint skick. Fall dock inte för frestelsen att köpa saker som du egentligen inte behöver när du är inne och surfar på Tradera eller Blocket.
6. Betala kontant. Studier visar den genomsnittliga personen spenderar mindre när de betalar med kontanter och mycket mer när de betalar med kredit, möjligen beroende på att när du använder ett kreditkort så känns det som om du inte hanterar ”riktiga” pengar. Min farmor brukade lite skämtsamt säga att man skulle handla pengar innan man kunde handla saker och det är en grundregel som jag själv brukar hålla mig till.
7. Gör en budget och håll dig till den. Behandlar inte din budget som ett nyårslöfte. Sen ska inte brytas. Att skapa och hålla sig till en budget kräver självkontroll men det du får som belöning är kontroll över din privatekonomi. Med en budget ger du dig själv ett bra verktyg som hjälper dig att undvika skulder och värdelösa inköp som i värsta fall bara förstör din respekt för dig själv.
8. Gör en inköpslista och håll dig till den. Gör köpbesluten på hemmaplan där ditt behov är uppenbart. Inte i butikerna där hyllorna fulla av andra produkter som kommer att distrahera och locka dig. En lista kan även hjälpa dig att noga överväga inköp så att du verkligen vet att du behöver saken i fråga.
9. Fråga dig själv några kontrollfrågor. Kommer jag att använda den här varje dag? Kommer jag att använda det nog mycket för att det ska vara värt att köpa? Hur många timmar har du behövt jobba för att kunna betala för detta inköp?
Gör också en 3-månaders prognos. Det vill säga, fråga dig själv om du fortfarande kommer att använda produkten regelbundet tre månader framåt i tiden. Om du har klarat dig länge utan just den här mobiltelefonen, vad är det som säger att du inte kommer klara dig fint utan den även framöver? Om du flyttar ofta, överväg huruvida grejen du tänkt köpa är värt ditt besvär när det är dags att flytta igen. En flygel är ju till exempel ganska jobbig att bära. Om du är mer bofast blir frågan istället om du är villig att offra en del av din levnadsyta för att äga just denna sak.
10. Reparation istället för konsumtion. En bra reparation kan många gånger återställa saker och ting till närmast nyskick. Detta oftast för en betydligt mindre kostnad än vad en nyinköp skulle innebära. Dessutom kommer du inte bidra till den miljöförstöring som världens alla soptippar utgör vilket ju är en positiv sak.
11. Försök att få saker du behöver eller vill ha gratis. I ett överraskande antal fall kan du få vad du behöver utan att det kostar dig en enda krona. Hur?
– Kolla upp om det finns några lokala bytesmarknader. Säkert har du något du kan och vill byta bort och på det sättet kanske du får det du vill ha utan att spendera en enda krona. Dessa platser är värdefulla just därför att så många människor köper saker de inte behöver eller ersätter bra saker med liknande men nyare saker. Du kan välja att vara smartare än så och ta över deras prylar. Det finns också tidningar och webbplatser med bytes- och skänkesannonser. Kolla även upp dessa!
– Låna. Om du behöver en produkt för bara en kort tid, varför inte låna någon annans? Det finns inget att skämmas över bara för att du lånar. Inte så länge du är villig att återgälda detta när någon behöver låna någon av dina prylar.
12. Undvik köpcentrum, om det är möjligt. Om du behöver köpa något, gå till just den butiken som säljer varan i fråga. Åk inte iväg till närmaste köpcentrum där du kan lockas att köpa saker du inte behöver. Köpcentret butiker tenderar dessutom att ha höga priser eftersom hyran är hög för deras utrymmen. Om du går till köpcentret bara för att umgås med dina vänner, fundera över om du ska försöka hitta ett annat sätt att använda din tid eller föreslå att ni kan träffas på en annan plats där inte lockelserna är så många. Om du måste gå igenom ett köpcentrum för att komma till en restaurang, bio eller butik så koncentrera dig på var du är på väg, men ge ingen uppmärksamhet till butikerna längs vägen.
13. Undvik onödiga uppgraderingar. Ja, den nya brödrosten som lanseras med ihärdig reklam kan rosta åtta skivor på en gång. Men allvarligt, hur ofta behöver du åtta skivor rostat bröd på en gång? Vår konsumentkultur påverkar tyvärr människor att ersätta bra och helt fungerande produkter med nyare produkter för dumma och orationella skäl, som mode. Kom ihåg, en avokado-färgad ugn fungerar precis lika bra som en mango-färgad.
14. Köp hållbara produkter. Om du bestämmer dig för att köpa något, välj en variant som inte slits ut, eller inte kommer slitas ut snabbt. Undvika också att köpa produkter som kommer att gå ur modet. Tänk igenom hur du kommer att använda produkten och hur ditt val kommer att möta dina behov i framtiden. Exempelvis kan en vara som kostar 30% mer ändå innebära en besparing för dig på lång sikt. Du kommer ju fortfarande sparar pengar om du kan använda den dubbelt så lång tid, eller hur? Detta tjänar både du och miljön på.
15. Köp saker som passar ihop med det du redan har. Om du gillar ett objekt noga tänka igenom hur bra det kommer att fungera med det du redan har. Kanske ett klädesplagg är högsta mode och hur snyggt som helst å ena sidan, men om det inte passar med minst två eller tre stycken andra klädespalgg som du redan har så kommer du antingen få begränsad användning av det, eller värre, kan det nya inköpet skapa ett behov av att handla in ännu fler plagg som du kan använda till det första.
16. Gör dina egna presenter. Använd din egen kompetens (eller lär dig en ny färdighet) för att göra gåvor som folk kommer att minnas långt efter det att de har glömt köpta presenter. Glöm inte att gåvor behöver inte alltid behöver vara saker. Du kan ge av din egen tid eller uföra en tjänst också. Kom ihåg att det verkligen tanken som räknas. Pengar kan inte köpa dig lycka eller självrespekt eller vänner som är värda att kallas vänner.
17. Odla din egen mat. Även mm du bara har en liten trädgård så är det ganska lätt att odla sin egen mat. Och dessutom smakar det bättre!
18. Fråga dig själv 3 frågor – Har jag råd med det? Behöver jag det verkligen? Är det här verkligen något jag vill ha? Om ditt svar är ja på alla 3 frågor så kan du köpa det.
19. Låna böcker och filmer istället för att köpa och hyra. I stället för att hyra filmer, kontrollera vad ditt lokala bibliotek har att låna ut. Många bibliotek erbjuder ett brett urval av filmer gratis. Medan du är där, kolla in deras övriga utbud också. Kom ihåg att biblioteken är trevliga ställen att hänga i och att låna är gratis.
Du har säkert fler tips på hur man sätter stopp för köpsuget. Skriv en kommentar nedan så hjälps vi åt att spara mer!
Bra tips! Som tillägg till punkt 8 gå inte och handla hungrig.
Tack för din kommentar!
Ja, det är faktiskt ett riktigt bra påpekande. Har själv fallit i den fällan ett antal gånger. Speciellt sista delen förbi godiset brukar tyvärr bli en tuff frestelse just vid dessa tillfällen.
mvh / Håkan
Bra artikel! Skulle vilja lägga till: om du går i klädbutiker el dyl, ta inte upp och känn och håll i plaggen. Att ta på produkten skall tydligen öka ens benägenhet att känna suget att vilja köpa den. Jag har testat och det funkar kanon för mej som vanligtvis handlar alldeles för mkt kläder och skönhetsprodukter.
Intressant tips Lenore! Det kan säkert vara en bra grej. Håll prylarna på avstånd och spar pengar helt enkelt :)
Jag brukar tänka mej att jag har produkten i ena handen och pengarna i den andra, att inget av det är mitt men nu ska jag välja en topp för 150 kr eller 150 kr
Om jag har något jag inte känner att jag måste köpa släpper jag det och går en stund för det kan vara ren ”måste ha känsla” och om varan skulle vara borta sen va det inte meningen att jag skulle köpa den.
Köp aldrig något du är osäker på gäller oftast kläder och liknande du ska aldrig behöva övertala dej själv om att den sitter rätt bra. Det är dessa kläder som blir liggandes i garderoben
Shoppa lungt! / Jannica
Bra tips