Kokboksutgivningen har under året varit fortsatt riklig och tendens med ett stort antal boksläpp i genren tycks hålla i sig. I en sådan bokflod går det att hitta lite av varje, oavsett vilka förkunskaper eller smakriktning man utgår ifrån. Men den bredaste strömningen domineras av tevekockar och livsstils-inspirerad matlagning där förföriska matbilder får större utrymme än recepten som skall lagas.
Under det senaste halvåret har vi på Recepten.nu recenserat några av de kokböcker som givits ut. Vi har försökt ge en bred representation av bokutgivningen men vi kan samtidigt inte sticka under stol med att urvalet också har gjorts utifrån vad som tangerar vår egen matfilosofi. Ibland har förhoppningar infriats och vid något tillfälle har en viss besvikelse infunnit sig. Det som förvånat oss är att så få av titlarna recenseras i traditionell media trots den massiva kokboksutgivningen. Under 2013 kommer vi därför fortsätta med vår bevakning av kokboksgenren här på Recepten.nu. Men först summerar vi 2012.
En av de första böckerna som recenserades här på sajten var 10 tekniker 100 recept av den New York-baserade stjärnkocken Nils Norén. (Eller vem låg egentligen bakom boken? Pärmens insida vittnar om fler upphovsmän än vad framsidan gör gällande). Här levererades intressanta tips rörande tekniker i köket. Recepten drog åt restaurang snarare än vardagskök och tenderade stundtals till att tappa bort läsaren bland svårtillgängliga ingredienser och omkullkastad arbetsordning.
Godkänt fick Tareq Taylors Klassiker och Rune Kalf-Hansens Lammkokboken. Båda bjöd på rustik matlagning och med fina tips och faktainslag. Dock hade båda böckerna smittats av den återkommande problematiken i genren. Texterna var stundtals både tjatiga och gaggiga. Tänk om kokböckernas texter fick samma nogsamma genomgång som de stajlade fotona? Där har ni i vart fall min önskan inför 2013. Inte minst med tanke på att kokböcker kan kosta åtskilliga hundralappar. Samma kvalitetskrav bör ställas kokböcker som på övrig bokutgivning.
Den bruna maten – sanningen om 70-talets kokkonst är årets magplask. Utifrån ett antal felaktiga antagande försökte upphovsmännen skämta om 70-talet, dess matlagning och det politiska klimatet. Eftersom utgångspunkten var fel hamnade träffbilden långt från det tänkta målet.
Med stort nöje och stigande matlust recenserades Mannerströms stora kokbok och Anna Bergenströms Annas Mat. Båda titlarna är blivande kokboksklassiker. Mannerström drar något mer åt restaurangtallriken där Bergenström utgår från det egna radhusköket på åtta kvadratmeter. Båda bjuder på både grundläggande husmanskost och på varierade festmåltider. Sakligt och snyggt presenterat. Mannerströms stora kokbok och Annas Mat kommer frekvent att användas hemma i många hemmakök under lång tid framöver. De är årets kokböcker 2012, tvivelsutan.
Samtliga kokboksrecensioner på Recepten.nu hittar du här.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Som medförfattare till 10 tekniker 100 recept kan jag försäkra dig om att det låg inga andra upphovsm bakom boken. Vi fotade allt hemma i mitt kök och maten lagades på en vanlig spis. Nils berättade och jag skrev ut och redigerade vad han sa.