Bloggarens guide: Introduktion

Bloggarna blir fler och fler och för många är de en del av livet. Kanske är det så att du precis startat en eller besöker du en eller flera varje dag (troligen är det så om du hittat hit). Kanske är det till och med så att du ibland tänker ”Hm, jag skulle också vilja blogga men jag tror inte jag skulle vara så himla duktig på det”. I detta inlägget och i kommande ska jag försöka dela med mig lite av vad jag själv tror är goda råd och hjälp till ett bättre bloggande. Har du tillägg till det jag skriver eller andra erfarenheter så vore det grymt kul och uppskattat ifall du tar dig tid att kommentera detta och kommande inlägg. Häng med!

En blog är inte en teknologi, en teknik eller ett häftigt trick. Nix! En blogg är en sorts ”innehålls-webbsida”. Vad jag menar är att det är informationen och innehållet på webbsidan som är det viktiga och gör bloggen till en bra blogg. Dels sättet som innehållet förmedlas på och hur det möter besökarna.

Att starta en blogg är inte det svåra (det är faktiskt så här enkelt att starta en blogg). Nyknäckta bloggare ska nog, i mitt tycke, först och främst fundera över vad de ska blogga om och vilken publik den ska rikta sig emot. Det vill säga vilket ämne eller tema som verkar roligast och mest stimulerande att hålla på med och vem som kan tänkas vara intresserad av det. I andra hand kan det vara väl spenderad tid att ägna en tanke åt hur man kan försäkra sig om att bloggen hittas av potentiella besökare genom exempelvis sökmotorer. Tekniken, det vill säga vilket bloggverktyg man ska använda sig av är den sista delen i ”bloggekvationen”.

Min rekomendation fokuserar alltså mest på den blivande bloggens innehåll – vilket/vilka ämne/ämnen ska bloggen behanda? Jag menar att det är just detta som i det långa loppet avgör ifall du kommer att lyckas som bloggare och därför kommer jag lägga upp denna lilla artikelserie på följande vis:
Först av allt ska vi översiktligt undersöka bloggkonceptet: vad det är och varför folk håller på med det. Efter det kommer jag behandla besökaren, det vill säga läsaren av dina blogginlägg. Jag kommer ge mina tips på hur man kan attrahera till läsning och locka sin målgrupp till återkommande besök. När detta väl är avklarat så ska vi kika lite närmare på något av det viktigaste för att få besökare: söksidor. Jag kommer då försöka ge några tips och råd om hur du blir indexerad och sökbar genom Google och andra sökmotorer. Slutligen kommer jag diskutera olika bloggverktyg. Det finns idag en hel uppsjö av olika alternativ och förhoppningsvis kan jag hjälpa dig att avgöra vad som kan vara bäst för dig.

Läs vidare i artikelserien:
Bloggarens guide: Introduktion
Bloggarens guide: Varför blogga?
Bloggarens guide: Läsarna

11 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Oj, vad ambitiöst! Spännande läsning, och engagerat skrivet. Kommer följa din guide. När kommer nästa del? :)

  2. Mycket informativ och lättillgänlig. Precis vad jag vill veta. Men jag har för mig att jag häromdagen läste fler delar som du skrivit, men nu hittar jag inte dom. Minns jag fel eller var finns dom?

  3. Under Leave a replay är mitt namn redan ifyllt och även min epostadress. Beror det på att jag skrivit svar tidigare och är det bara jag som får dessa uppgifter till min dator?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.