Bloggarens guide: Läsarna

Ni som besöker min blogg regelbundet (någon måste det ju vara eller?) vet kanske att jag försöker sammanställa en liten guide för bloggare och personer som vill starta en blogg. Denna tredje del tänkte jag ägna åt publiken, det vill säga läsarna av din blogg.

En av de mer abstrakta och ogripbara aspekterna när man ägnar sig åt bloggande är läsarna. Vilka är de? Hur får man några? Var kommer de ifrån? Alla dessa frågor är viktiga och avgörande eftersom det är läsarna som gör att en blogg lever (vem vill inte få bekreftelse på det man skriver?).

Läsarna är alltså de som besöker din blogg, de som läser dina inlägg: bloggens publik. Jag kommer i det följande behandla läsarna från två olika perspektiv. För det första kommer jag presentera några förslag på hur du kan attrahera läsare till just din blogg, och för det andra kommer jag diskutera de olika grepp som du kan använda dig av för att få läsare som inte bara besöker din blogg utan också återvänder regelbundet. Förhoppningsvis kan detta ge dig idéer och kanske väcks andra tankar om detta som jag inte tar upp. Skriv i så fall gärna en kommentar i anslutning till detta inlägg.

Att skaffa sig besökare
Du har ett intresse för något och genom din blogg så försöker du dela med dig av dina tankar och idéer med alla andra på detta jordklot som är intresserad av samma sak som du. Men hur ska du nå dem? Hur ska de någonsin hitta till din blogg och vad kan väcka intresset hos dem för just din blogg? För att lösa detta har vi som ägnar oss åt att blogga ett antal olika verktyg och trix som vi kan använda. Jag kommer beskriva hur du kan använda mun till mun metoden, andra bloggar, trackbacks, pingbacks och din bloggs innehåll och uppdatering av den.

Mun till mun metoden
De allra flesta svenskar, amerikanare, europeer med flera (främst västvärlden) har tillgång till Internet. En del använder Internet mest hemifrån, andra från jobbet en del kopplar upp sig från Internet Caféer. Sätten är många och att få tillgång till din blogg är med andra ord inget problem. Detta förutsätter förståss att de vet om dess existens. Om dina vänner, din familj, andra bloggare (främst de som har samma ämne som du själv har på din blogg) får reda på att du finns så kommer du bli förvånad över hur många det är som är intresserade av att läsa det du skriver. Berätta alltså om din blogg för alla, hela tiden och i tid och otid. Kan du dessutom skapa en snackis om din blogg så kan det resultera i en offantlig massa besökare.

Andra bloggar
Ett av de mest effektiva sätten att marknadsföra din blogg, som dessutom är helt gratis, är att besöka och läsa andra bloggar. Troligen är det så att bloggsfären vimlar av andra bloggar som täcker samma eller liknande ämne som din blogg. Leta upp dessa bloggar. Läs dem. Kommentera inläggen på dem. Länka till dem. Bidrar du till dessa bloggar så kommer de troligen bidra till din bloggs utveckling. Vill dock poängtera följande: det är skillnad på att bidra till en blogg och att bara göra ett inlägg med en länk till din blogg bara för att skapa en ”väg” för besökare att surfa vidare på. Vad jag menar är: Ägna dig inte åt att spamma! Du vinner absolut inget på det i längden. Skriv kommentarer som bidrar och har något värde.

Trackbacks och Pingbacks
Ett av de mest missförstådda koncepten som bloggare kan använda sig av för att skaffa besökare är trackbacks och pingbacks. Utan att bli allt för teknisk i min beskrivning; trackbacks är ett sätt att uppmärksamma en blogg om att en annan blogg har en referens som pekar eller hänvisar till den. Man skulle kunna säga att det blir en kommentar till ett inlägg fast kommetaren är gjord på en annan blogg än den där det ursprungliga inlägget är gjort. Kanske har du sett att det ofta står ”trackback URL” eller något liknande i anslutning till en blogg-post. En sådan trackback URL är en speciellt formaterad länk som är designad speciellt för att användas som referenslänk mellan blogg A och blogg B. Trackback URL:en uppmärksammar alltså blogg A om att blogg B har ett inlägg som refererar till ett inlägg på blogg A. På det här sättet kan besökare leta sig vidare i ett ämne och se vad olika bloggar skriver om det. För att visa en annan blogg om att du har en referens till den så får du inkludera trackback URL:en till den bloggen i det inlägg där du refererar. Detta görs på olika sätt i olika bloggverktyg.

Pingbacks liknar trackbacks i mycket men som bloggare behöver du inte själv göra något för att det ska skapas en referens. I skrivande stund stödjer dock inte alla bloggverktyg pingbacks. WordPress stödjer det men för övrigt vet jag inte säkert (kanske någon annan gör det? Skriv i så fall gärna en rad). Pingbacks kan enklast förklaras som en teknik som automatiskt upptäcker andra bloggar som länkar till din blogg.

Ditt innehåll – uppdateringsfrekvens
Ett särdrag hos de bloggar som jag själv besöker och som jag länkar till ifrån min blogg är att de alla uppdateras med nya inlägg minst en gång per vecka – minst. Oftast är det till och med så att de uppdateras nästan varje dag. Alla förstår i och för sig att även bloggare har ”vanliga liv” vid sidan av sitt bloggande, att de ibland tar semester eller tappar motivationen en vecka eller så. Men faktum kvarstår, de mest framgångsrika bloggarna med flest besökare uppdateras med nya poster så gott som dagligen. På detta sättet hålls innehållet aktuellt och bloggens besökare får en anledning att komma tillbaka för att hålla sig uppdaterade. Vad händer idag? Vad säger du idag?

Men viljan att hålla hög frekvens på nya inlägg får trots allt inte sänka kvalitén på det du skriver. Är det du skriver ointressant, oengagerat eller inaktuellt så hjälper det inte att du fyller på med nytt innehåll.

Att dessa åtgärder och tekniker ska resultera i en väldig massa besökare till din blogg på en gång är orimligt att tro. Det tar tid att bygga en publik – succé kommer inte över en natt (åtminstonne ganska sällan). Envishet, uthålighet och ihärdighet är bra egenskaper hos en bloggare. Det finns även fler dimenssioner relaterat till ämnet besökare, metoderna som jag har beskrivit kommer resultera i att folk få kännedom om din blogg men kommer de att återvända efter sitt första besök? Det är troligen något jag kommer att få anledning att återkomma till framöver.

Dagens ”nyfiken i en strut” fråga: Kanske finns det andra sätt att uppmäksamma omvärlden om din bloggs existens? Känner du till andra metoder? Hur gör du?

Läs vidare i artikelserien:
Bloggarens guide: Introduktion
Bloggarens guide: Varför blogga?
Bloggarens guide: Läsarna

7 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Jag föreslår att man bjuder in lite ”gästbloggare” till sin egen blogg. Dessa ”gäster” har förhoppningsvis någon specialkompetens som berikar diskussionen kring den egna bloggens tema. Gästen får skriva ett inlägg (och inte bara en kommentar) i gengäld får man bemöda sig med att skriva ett gästinlägg på den andre skribentens blogg (om denne är intresserad).

    Så Håkan, när plugget har lugnat ner sig lite så inbjuder jag dig att skriva ett inlägg på min blogg http://filmochtv.blogspot.com. Helst vill jag att du skriver om valfritt tv-program eller ett tv-fenomen. Koppla gärna det till kulturkonservatistisk mediaanalys (typ Postman).

    I utbytte så kan jag erbjuda mig att skriva på din blogg. Bestäm ämne själv (du vet ju ungefär vad jag kan och inte kan). Kanske en bloggdikt :)

    /Petter

  2. Bra tillägg Petter! Gästbloggare är verkligen en bra grej och om det är någon som känner att min blogg skulle vara det rätta för ett gästinlägg från just dig så finns det en stående inbjudan till alla mina läsare. Bara att höra av sig så vi kan diskutera ämne och så.

    Petter – jag antar din utmaning! Vet inte exakt hur upplägget på mitt gästinlägg hos dig kommer att bli men något blir det definitivt. I keep you informed! ;)
    Har funderat lite på förslag på ämnen till dig och ditt gästinlägg här men har nog kommit fram till att du kan välja fritt. Om idéerna tryter så kanske det går att hitta på något om husmanskost? Kanske hur man lägger in sill eller ett inlägg under temat ”vad hände med varma mackor med päronhalvor på?” Eller varför inte lansera ”lagomkurvan”? Du väljer :)

    / Håkan

  3. Ett tillägg: På samma sätt som det är en bra idé att besöka, läsa och kommentera andra bloggar så är även forum bra att delta i. Oftast är det helt okej att dessutom ha en liten signatur som forumsmedlem där man kan länka till sin blogg. Alltså; läs och kommentera även på forum som relaterar till ”ditt” ämne så kommer folk snart intressera sig för vad som finns att läsa på din blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.