Gevalia och Zoegas bör skärpa sig

Det är inte ofta jag bedriver konsumentmakt här på bloggen, men efter det att jag via Nakna Sanningen blivit uppmärksam på att både Gevalia och Zoega använder sig av barnarbetare så måste jag bara markera att jag tycker det är skit. Min markering är aningen sen eftersom jag inte varit up-to-date med nyhetsflödet på senare tid. Men ändå – inte desto mindre viktig.

Numera handlar jag bara kaffe som är märkt med Fairtrade och det finns tydligen starka skäl att göra så. I framtiden kommer jag också helt och hållet bojkotta såväl Gevalia och Zoega efter det att jag nu har vetskap om att kaffet de producerar mycket väl kan vara skördat av barn.

Detta avslöjade Swedwatch redan för fem år sedan. De svenska producenter som pekades ut, Gevalia och Zoégas, lovade då bättring. En uppföljning visar dock att inte mycket har gjorts för att förbättra missförhållandena.

Varför har man då inte kommit tillrätta med detta efter fem år? Ett skäl som Gevalia nämner är att vi dricker så mycket att det är omöjligt att säkerställa alla leveranser av kaffe. Presschefen Anders Carne säger ”I slutänden är det konsumenten som väljer.” På detta sätt friskriver Gevalia sig alltså allt ansvar i frågan och säger att det är konsumenternas fel. Det irriterar mig mycket.

Allt detta gör att även jag ställer mig till dem som kommer att bojkotta deras produkter, precis som flertalet andra.

Läs mer om detta:
DN.se – Kritik mot etik hos kaffebolag
Nakna Sanningen – Bojkotta Gevalia
Stefan Mahlstein – Gevalia skyller barnarbete på konsumenterna!
Sveriges Radio – Kritik mot Gevalia
Cannolis Blogg – Bojkotta Gevalia!
Nyhetsfloden – Gevalia: barnarbete konsumenternas fel
Magnus Thörnblad – Gevalia skyller ifrån sig

9 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Det är för djävligt och jag är förvånad över att Gevalia inte reagerat och gått ut med någon fånig förklaring på Anders Carnes neandertal-uttalande! Kan det vara så illa att dom inte förstår skadan det har gjort?
    Aldrig mera Gevalia eller Zoéga!
    //Malin

  2. Det är mycket märkligt att Gevalia tar så lätt på kritiken. Hoppas de på att konsumenter har dåligt minne, ungefär som politikerna gör?

  3. Om detta är Gevalias åsikt så borde dom märka ut ”detta kaffe produceras med hjälp av barnarbetare” så vi verkligen kan välja. dom märker ju ut kaffet med ”fair trade” och allt annat, så varför inte?

  4. Barnarbete är och tråkigt nog, en del av u-ländernas problem. Hur man skall komma åt detta är inte enkelt. Det är som att vända ett lastfartyg på en femöring. Barnen bidrar till familjens försörjning och utan den inkpmsten, ingen mat. Vi kan bidraga med att som krav till deras arbetsgivare villkora utbildning och bättre levnadsvilkor. Om vi slutar köpa varorna, minskar efterfrågan och därmed arberstillfällena. Önskar att det inte fanns denna fattigdom som gör att en del av världen får leva under dessa betingelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.