Ibland har man tiden att låta matlagningen bli lite av ett projekt. Så var det för mig förra helgen då jag malde älgfärs hemma i köket och sedan förädlade denna till en fin mustig älgfärssoppa med bra drag i. Den blev perfekt att värma sig med nu när höstrusket tagit ett fast grepp om våra…
Håkan skriver
Mannerströms Stora kokbok – kokboksrecension
Mannerströms Stora kokbok är ett praktverk på närmare fyrahundra sidor. I Mathias Dahlgrens förord presenteras Leif Mannerström som varandes gudfader till dagens svenska kockframgångar runt om i världen. Mannerströms recept är så välkomponerade och lockande att kokbokssvängens uttjatade adjektiv – jättegott och mumsigt – helt har uteslutits. Hatten av för det. Något som var slående…
Enkel räksoppa med morot
Idag ska vi snacka lättlagad soppa som är som klippt och skuren för plötsligt besök av flertalet personer. Dessutom skäms den inte för sig smakmässigt. Jag pratar om en enkel räksoppa med morot. Denna gång kommer jag inte bara berätta hur ni lagar maten. Ni kommer dessutom få se mig i bild när jag visar…
Kladdkaka
Kladdkakan hör antagligen till de mest populära efterrätterna. Antagligen beror det på att kladdkaka är supergott, härligt kladdigt och lättbakat. Här är receptet vi brukar använda oftast när det ska bakas kladdkaka. Jag börjar tro att kladdkaka skulle kunna klassas som svensk husmanskost då den är enormt uppskattad som dessert i de svenska hemmen. Inte…
Renskav
Under oktober sätter Recepten.nu fokus på viltkött och råvaror som höstskogen har att erbjuda. En av mina återkommande vardagsfavoriter i köket är renskav. Jag uppskattar dess enkelhet, den friska viltsmaken och djurens fria fjällbete. Renkött är rikt på vitaminer, Omega 3 och mineraler. Ordet skav kommer från skava och betecknar bruket att skära tunna skivor…
Projektet: Mjölksyrning – Del 1
Nu är det dags att dra igång nästa projekt: mjölksyrning. I ett antal artiklar kommer vi skriva om mjölksyrningens grunder samtidigt som vi själva testar tekniken, utforskar dess fördelar och trevar oss fram bland recepten. Det här är seriens första del som handlar om förberedelser, fördelar och att komma igång. Det brukar bli någon tur…
Veckans gastronomiska ord – Tjälknöl
Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något nytt, jag lär mig garanterat massor. Denna vecka handlar det om begreppet tjälknöl. Tjälknöl (tjälknul)…
Människor och kommunikation
Rune Kalf-Hansen Lammkokboken – kokboksrecension
Lammkokboken är ett ambitiöst projekt att förklara lammets förträfflighet över cirka hundrafemtio sidor. Rune Kalf-Hansen guidar den redan frälste lammfantasten men också den nyfikne novisen. Lammkokbokens innehåller hundra recept anpassade både till vardag och till fest. Recepten är kategoriserade efter årstiderna och spelar därmed efter säsongens toner. På våren ackompanjeras lammet med smaksättare som ramslök,…
Storslam! Svenska kocklandslaget vann guld i matlagnings-OS
Lilla Sverige dominerar den gastronomiska världen. Kalla Bordet Kategori A – B – C och totalt + Varmköket R. Svenska kockladslaget vann en överlägsen seger i Culinary Olympics / Matlagnings-OS i Tyskland igår. Heja Sverige! Det svenska köket firar nya triumfer internationellt och det är något som vi på Recepten.nu gläds över. Svenska kocklandslaget som…