Renskav

Under oktober sätter Recepten.nu fokus på viltkött och råvaror som höstskogen har att erbjuda. En av mina återkommande vardagsfavoriter i köket är renskav. Jag uppskattar dess enkelhet, den friska viltsmaken och djurens fria fjällbete.

Renkött är rikt på vitaminer, Omega 3 och mineraler. Ordet skav kommer från skava och betecknar bruket att skära tunna skivor av kött som sedan steks i en panna. Skav köps vanligen fryst eller torkat. I välsorterade butiker går det finna skav gjort på ren, älg, vildsvin och lamm. Det finns också blandningar av typen, fjällskav och viltmästarskav. Blandskaven är ofta några kronor billigare men jag finner den traditionella renskaven vara svårslagen.

Recept: Renskav

Om receptet: Jag tillagar renskav på enklast möjliga sätt. Med vitlök och grädde framträder renskavens fina smaker. Receptet bjuder två portioner.

Ingredienser

  • 240 gram renskav (ett fryst paket)
  • 1,5 dl grädde
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Persilja
  • En klick smör
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du!

  • Tina renskaven. Hetta upp en stekpanna med en stor klick smör. Renskav tål rikligt med smör.
  • Finfördela skaven i pannan och bryn till fin färg.
  • Lägg i finhackad eller pressad vitlök och slå på grädden. Rör runt och låt koka ihop under någon minut.
  • Smaka av med salt och peppar. Strö över rikligt med hackad persilja. Klart att servera.

Serveringsförslag

Potatismos och lingon för den traditionelle men pasta med riven parmesan är också en finfin kombo.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Ja, renskav är av någon outgrundlig anledning lätt att glömma även för mig. Inte desto mindre smarrigt för det :)
    Trevlig helg på dig också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.