Veckans gastronomiska ord – Tjälknöl

Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något nytt, jag lär mig garanterat massor. Denna vecka handlar det om begreppet tjälknöl.

Tjälknöl (tjälknul) – Detta med att göra tjälknöl är en uråldrig metod att behandla frysta stekar av ren, älg eller nöt. Lägg den frysta steken i ugnen på låg temperatur (75 grader) ca 12 timmar, beroende på storleken. Lägg sedan steken i en plastpåse med kokt saltlag med lite nitritsalt, socker och kryddor. Knyt om och låt kallna i lagen.

Under min uppväxt har det funnits rikligt med viltkött att tillgå eftersom min pappa var jägare och min bror också är en inbiten skogstok. Att det serverades tjälknöl var därför relativt vanligt. Tillagningsmetoden gör att köttet blir extra mört och hållbart. Tillagning vid låg temperatur medför även låg viktsförlust. Köttet äts kallskuret eller lätt uppvärmd t.ex. i en sås. Servera gärna tillsammans med en potatisgratäng och vinbärsgelé så blir det fest vid matbordet.

Hur tillreder du tjälknöl? Lämna gärna en kommentar och tipsa mig. För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.