Lasse och Lasse i morgonsoffan: Medierad kvasiinteraktion

Lasse Ã�bergLasse BengtssonTvå mys Lassar på samma gång i TV4:s morgonsoffa idag. Lasse Bengtsson och Lasse Åberg.
Trivsamma mediepersonligheter på det stora hela. ”Trivsam” är ju ett rätt märkligt ord i och för sig som jag säkert får anledning att återkomma till vid något senare tillfälle. Well, well….

Något högst ovanligt hände dock i Lasses intervju med Lasse. När Åberg var halvvägs in i sina svar så vände han konsekvent sin blick bort från Bengtsson in i kameran. Kanske var han kompis med kameramannen eller ville han etablera någon kontakt med den anonyma publiken. Jag tänkte, något konstigt uppstår när man tittar in i kameran. Det tittas allt för lite in i kameror. Sedan tänkte jag; det är just det här som är medierad kvasiinteraktion, det vill säga en typ av ”interaktion som saknar den grad av ömsesidighet och interpersonell specificitet som de andra formerna av interaktion har”, som John B Thompson uttrycker det i sin bok Medierna och moderniteten.
Det är något lätt skadat och tragiskt att den monologiska medierade interaktionen för många (exempelvis mig just nu) dominerar framför verklig interaktion öga mot öga och dialog.

Förutom detta sa Åberg att ”det är en lag att insikt föder intresse”. Av någon anledning släpper den tanken inte taget om min hjärna idag. Insikt föder intresse.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Tyvärr eller lyckligtvis (välj själv) har jag ingen TV. Men jag gillade uttrycket ”den monologiska medierade interaktionen ” . Är det ditt eller citerade du Thompson?
  Det kommer nog jag att använda mig av på något sätt någon stans..
  Får mig att tänka på ett ord Mats Granberg, Norrköpings Tidningar använde apropå 40-talister. De har ”problemformuleringsmonopol”
  Ska absolut börja samla på den här typen av uttryck:-))
  PS Det är klart att du ska ha nobelpriset!
  /Qilin

 2. Det uttrycket står jag själv för :)
  Somliga kallar mig för ordbajsare och det är nog lite sanning i det när allt kommer omkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.