Meningen med att investera i finansiella tillgångar

Jag är egenföretagare men jag är också mycket intresserad av att investera i andra företag där jag ser potential och där jag tror att värde kan skapas. Den legendariske Warren Buffett lär ha sagt att:

”I am a better investor because I am a businessman and a better businessman because I am an investor.”

Det stämmer ju uppenbart på honom då han slår index år efter år (åtminnstonne om man ser det över längre tidsperioder). Om det stämmer på mig? Nja, kanske lite då jag tror mig har en viss känsla för vad företagande innebär och för att jag över tid har fått viss kunskap om vad som skapar tillväxt och värde. Jag är dock en generalist och inte alls speciellt hemma med siffror. Jag har all anledning att vara ödmjuk som investerare.

Ändå, att investera i aktier, studera företag och gradvis utöka min kompetens kring olika branscher och verksamheter är något som jag gillar och tydligen inget som jag kan låta bli att hålla på med. Det är helt enkelt sjukt intressant om du frågar mig.

Men varför ska man bry sig om att investera i finansiella tillgångar, så som exempelvis aktier? Vad handlar det egentligen om? Jo…

Att sätta pengar i arbete idag för att få mer pengar tillbaka i framtiden.

Vilken avkastning jag får på mina investerade pengar beror på priset jag betalar, hur mycket pengar jag får tillbaka och när jag får tillbaka dem.

Ben Graham, en annan mycket respekterad investerare från förr, lär ha sagt att:

”Price is what you pay; value is what you get”

Den här avkastningen kan givetvis, och ska givetvis jämföras med den förväntade avkastningen från andra möjliga investeringar.

En viktig sak att beakta; eftersom min avkastning beror på priset som jag betalar i förhållande till tillgångens värde så ska jag aldrig betala mer än vad jag får tillbaka i värde. Så, att investera måste ju vara en handling som består av att söka värde som åtminstone är tillräckligt för att motivera det betalda beloppet.

För att jag ska kunna göra det så krävs det att jag kan bedöma vad den specifika tillgången är värd. För hur ska jag annars kan jag förstå vilken avkastning jag kan få utifrån ett givet pris?
Det finns dock vissa grundförutsättningar för att kunna göra en sådan bedömning; jag måste förstå tillgången/företaget och jag måste tro att det finns en tillräckligt stor skillnad mellan priset marknaden vill att jag ska betala och värdet. Ju större skillnad desto bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.