Rabarberpaj – flera goda varianter med olika karraktär

Så här års är det helt enkelt helt rätt med en rabarberpaj. Hos mina föräldrar växer rabarbern så pass mycket just nu att har fått med mig en ansenlig mängd hem därifrån. Därför har jag haft möjlighet att testa två olika rabarberpajsrecept på senare tid.

Rabarber lär ha odladlats i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början, då främst som en medicinalväxt. Därför vill jag tro att rabarberpaj inte bara är gott utan även hälsogörande på ett eller annat sätt.

Hur som helst, jag har nyligen testat två olika men snarlika recept på rabarberpaj. Båda är goda men de har lite olika karaktär. Den första blir lite mer som en långpannekaka och äts med fördel tillsammans med vaniljglass. Den andra är lite mer seg och härligt kletig och knäckig. Den toppas enligt mig bäst med vaniljsås eller något liknande. Min erfarenhet är att rabarberpajer blir bättre ju sprödare stjälkar man använder sig av.

Majas rabarberkaka

Det här är en enkel rabarberpaj som mycket väl skulle kunna bakas som en kaka också. Som nämnts så är den som godast nygräddad tillsammans med vaniljglass. En hyllning till den svenska sommaren!

recept på rabarberpaj2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1-3 rabarberstjälkar (beroende på storlek)
50 g smör
¾ dl pärlsocker

Börja med att vispa ihop ägg och socker väl. Rör sedan försiktigt ner vetemjölet Lite åt gången så ska det säkert gå bra. Häll sedan smeten i en smord pajform. Skär rabarberstjälkarna i centimetertjocka bitar och släpp ner dem i formen lite hur du vill. Det kan vara lagom att det är ca en centimeters mellanrum mellan rabarberbitarna. Nästa steg är att hyvla smöret över kakan. Ta en vanlig osthyvel till hjälp för detta moment. Strö sedan över pärlsockret, ställ in rabarberpajen i ugnen i 175 graders ugnsvärme i 35-40 minuter.

Seg och god rabarberpaj

Den här pajen kan man egentligen göra på något annat än rabarber, exempelvis bär eller frukt. Äter du inte upp hela på en gång så gör det inget. Den är nämligen nästan godare och mer intressant i konsistensen dagen efter tillagning. Då har den fått lite mer av en knäckig karaktär som jag är rätt svag för.

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
175 g smält margarin eller smör
1-3 rabarberstjälkar (beroende på storlek)

Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem väl med sockret. När detta är gjort så vispar du försiktigt ner vetemjölet. Lite åt gången så att det inte bildas klumpar. Smält sedan smöret i en kastrull och häll sedan i detta tillsammans med övriga ingredienser i bunken. Vispa ihop allt till en fin slät smet. Nu är det dags att skära ner rabarbern till små centimeterlånga bitar.
Häll ut smeten i en pajform och strö ut rabarberbitarna efter tycke och smak. Vill du toppa det hela med pärlsocker precis som i den första pajen så gör det. Det blir rätt snyggt och du gör ju faktiskt som du vill när du bakar!

När allt är på plats i pajformen så är det bara att grädda detta underbara i ugnen. 175 grader i 20-30 minuter blir bra.

Har du fler favoriter när det kommer till rabarberpaj? Lämna gärna en kommentar eller kontakta mig med dina recepttips.

Foto: Carl-Robert Jonzon

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.