Rabatt på reparation – inte så dumt

Idag läser jag på SVD.se att Miljöpartiet gjort en markering om att r:et i ROT-avdrag ska förstärkas.

Miljöpartiets utspel i Almedalen handlar om att på sikt nå ett hållbart samhälle, där vi bättre tar tillvara på jordens resurser. Då går det inte att konsumera mera – i stället måste vi reparera de saker vi har. I någon mening kan det alltså vara bra att leva lite mer likt våra förfäder. Min morfar var exempelvis en mästare på att laga ALLT med ståltråd.

Fyra förändringar föreslås. Dessa är 1) sänkt moms för skomakare, skräddare och cykelreparatörer från 25 till 12 procent. MP räknar med en kostnad på 240 miljoner kronor per år, men ger inte förslag på hur reformen ska finansieras. 2) Krav på EU att få sänka momsen på fler reparationstjänster. 3) Rot-avdrag för reparation och service på maskiner och inventarier. MP menar att kostnaderna bör utredas ytterligare, men menar att de sannolikt inte kommer att landa på mer än 30 miljoner kronor per år. 4) Underlätta för arbetsgivare att erbjuda anställda cykel och service. Beräknas kosta 200 miljoner kronor per år. Läs mer här.

Allt detta tycker jag personligen känns väldigt sympatiskt och bra. Jag skulle till och med vilja sticka ut hakan och påstå att det vore bra att ge denna reparations-rabatt till kunder på bilverkstaden också. Men en föråldrad bilpark är väl inget vi vill ha kanske du tänker? Att köra längre med de bilar som redan är producerade är nog ändå bättre än att förbruka ännu mer av jordens resurser i form av råvaror och energi till att producera nya bilar. Totalkostnaden för detta är antagligen större för moder jord och oss än att förlänga livslängden på de fordon vi redan har i bruk. Även om det skulle vara så att de släpper ut lite mer avgaser och drar något mer bränsle.

Tro dock inte att jag har någon baktanke med detta förslag bara för att jag råkar äga en SAAB 9-5. Jag cyklar nämligen till jobbet numera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.