Man kan lätt tro att knepet för att kunna spara pengar eller bli rik består i att öka sina inkomster. Men faktum är att det är minst lika effektivt, kanske mer effektivt till och med, att minska sina utgifter. Genom att skära ner på de fasta kostnaderna eller de rörliga utgifterna så kan man få mer pengar över. Och detta leder i sin tur till att man har antingen mer pengar att röra sig med eller mer pengar till sparande.
I den här artikeln ska vi ge en mängd råd för hur du kan spara pengar i din vardag. En del av dessa råd är enkla att införliva i din vardag, andra kräver mer. Vissa av tipsen ger möjlighet att spara mycket pengar, andra ger en något mindre besparing, men tänk på att många bäckar små…
Ett hushålls utgifter kan delas in i olika kategorier och därför har vi också samlat våra tips enligt dessa kategorier. Välj själv vilka tips just du vill prova för att spara pengar. Plocka russinen ur kakan helt enkelt. Nu kör vi!
Bostad
För de flesta så är kostnaden för boendet den högsta utgiften varje månad. Bor du i hyresrätt är det svårt att påverka hyresavgiften, däremot kan du överväga att flytta till en billigare lägenhet eller hyra ut ett av dina rum i andra hand. Bor du i bostadsrätt är det värt att kolla upp ifall du kan lägga om dina lån för att få lägre ränta och därmed lägre månadsavgift. Till boendekostnaderna hör också avgifter för el, vatten, sophämtning och liknande. När det gäller elen kan det vara smart att minska värmen med någon grad och istället ta på en kofta. Ha inte lamporna på i rum som ingen vistas i. Sätt inte apparater på standby utan stäng av dem istället. Om ert hushåll betalar en avgift för sophämtning som är baserad på vikt, försök då att få så lite sopor som möjligt. Sopsortera, kompostera och undvik onödiga förpackningar redan på affären. Välj rätt elbolag, kolla med en jämförelsesajt som Elskling.se ifall ni kan byta till ett elbolag med lägre priser. Bind elen när det är lägre priser. Detsamma gäller med hemförsäkring, var noga med att jämföra försäkringsbolag och försök få ett bra erbjudande. Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor. Överväg att byta vitvaror mot moderna och energisnåla alternativ ifall de nuvarande drar mycket el.
Bredband och telefoni
Idag är det ett måste för de flesta att ha bredband hemma. Det har också gjort att telefonen har minskat i betydelse. Många säger upp sig fasta telefon och väljer att bara ha mobil. IP-telefoni är ett annat alternativ som allt fler väljer. Det kan vara ett smart drag, men se till att jämföra kostnaderna för fast telefon, mobiltelefon och ip-telefoni utifrån dina egna telefonvanor så att du får de lägsta priserna utifrån hur ofta och mycket just du ringer. Det som är billigast för din kompis är kanske inte det billigaste alternativet för dig eftersom ni kanske har helt olika användningsområden för telefonen. Ibland kan det bästa alternativet vara att skaffa ett kombinationspaket som innehåller både telefoni, bredband och teve, istället för att teckna abonnemang för varje vara var för sig. Men det gäller att kolla upp priserna och samtidigt också se till att inte ha mer tjänster och abonnemang än man faktiskt behöver och använder. Ju fler kanaler och ju snabbare bredbandshastighet man väljer, desto dyrare blir det. Fundera över vad du egentligen har behov av och nöj dig med det.
Bil och transport
Många svenskar är beroende av bil. Bor man i storstaden kanske det räcker med att åka kommunalt, gå eller cykla, men bor man på landet med dåliga kommunikationer har man sällan något val. Däremot kan man påverka sina kostnader för transport ändå. Välj en bil som är bränslesnål, har billig skatt och försäkring och är driftsäker och hållbar. Kör bilen bara dit du måste och välj cykel eller andra alternativ istället. Samåk när det är möjligt. Utför flera ärenden på en och samma gång när du ändå använder bilen. Gör service regelbundet så bilen håller längre. Hitta den billigaste bensinstationen att tanka vid och glöm inte att regelbundet jämföra olika försäkringsbolag så att du har den billigaste bilförsäkringen.
Inköp och övrigt
Se över alla dina lån och försäkringar en gång per år och kolla ifall det är möjligt att lägga om lån, binda ränta eller få förmånligare priser och villkor. Använd inte kreditkort eller ta dyra smålån, utan handla så mycket som möjligt kontant och spara ihop pengarna innan köpet. Spara ihop till en buffert så att du har pengar att ta till när oförutsedda utgifter dyker upp. Välj E-faktura och autogiro där det är möjligt så att du slipper fakturakostnader. Betala alltid räkningar i god tid så du slipper påminnelse- och inkassoutgifter. Utnyttja rabattkuponger. Börja handla på secondhand, Blocket och Tradera istället för att alltid köpa nytt. Laga mat själv istället för att köpa dyr hämtmat ofta. Undvik halvfabrikat. Välj laddbara batterier istället för engångsbatterier, tygpåsar istället för plastpåsar och tygblöjor istället för engångsblöjor. Åk på semester på lågsäsong istället för högsäsong.